Svijet

Laschet na čelu CDU, ali tek slijedi utrka za pravog nasljednika Angele Merkel

Usred pandemije korone, Armin Laschet je obećao svojoj stranci da će nastaviti kurs i politički stil Angele Merkel. Laschet želi da bude kapiten tima, da održi svoju stranku i zemlju na okupu. Nikakav rizik, već povjerenje i pouzdanost.

Ovom pobjedom on je sebi obezbijedio opciju da postane kancelar. Još uvijek nije odlučeno da li će on biti kandidat, ali kao novi lider stranke, on prvi ima pravo pristupa kandidaturi za kancelara. Armin Laschet je jasno rekao da se smatra sposobnim da bude šef savezne vlade, piše DW.

Dvojica rivala vrebaju

Ali, u pozadini, dva jaka rivala vrebaju svoju šansu. Obojica se trenutno visoko kotiraju u anektama: Marcus Zeder, bavarski premijer i šef CSU-a, i Jens Spahn, Laschetov partner u kandidaturi za vodstvo CDU-a. Kao ministar zdravlja tokom pandemije, Spahn je naravno, stalno prisutan u medijima, pa je po anketama ponekad čak bio i omiljeniji od kancelarke.

Volja za vladanjem – to je cilj iza kojeg CDU oduvijek zbija redove. Stranka ima jasnu pretenziju na vlast, i sve zavisi od kandidata koji najviše obećava. Uz svu njegovu ličnu volju za moći – Armin Laschet sigurno ima dobar osjećaj za to ko ima najbolje šanse za uspjeh Unije CDU-a i CSU-a na jesenjim izborima. Po tome se razlikuje od poraženog Friedricha Merza. I to je jedan od razloga zbog kojeg je osvojio delegate.

PROČITAJTE  BiH u finalu!

Armin Laschet je ubijeđeni Evropejac

Laschetov najvažniji zadatak je sada da CDU inteligentno postavi u smislu sadržaja i strategije i da ovu stranku održi na okupu. U izboru budućeg usmjerenja stranka se suočila ispravno: usprotivila se pomijeranju udesno i samim tim bila protiv Friedricha Merza koji je svojoj stranci htio dati mnogo konzervativniji, ekonomski liberalniji profil. Armin Laschet neće raskinuti sa uspješnom strategijom Merkelove – da CDU bude stranka koju biraju i svi oni koji sebe vide na lijevoj strani centra. Od Lascheta ne treba očekivati radikalne promjene – u najboljem slučaju on će umjereno promijeniti kurs, naglašavajući socijalne aspekte i zajedništvo.

Posredovanje i kompenzacija

Samo ako uspije da u potpunosti ujedini stranku iza sebe, Laschet će imati priliku da postane kandidat za kancelara. Njegov rival Friedrich Merz, međutim, snažno je polarizovao. Ima vatrene obožavaoce koji su sada gorko razočarani. Laschet se zalaže za posredovanje i ravnotežu – što je vjerovatno jedan od razloga zbog kojeg su ga delegati izabrali.

Posredovanje, ravnoteža, traženje rješenja i kompromisi – upravo po ovom stilu politike je poznata i Angela Merkel. Zbog toga je cijenjena u inostranstvu, posebno u Evropi. Tamo se smatra oličenjem strpljivog razgovora i kompromisa. Međunarodni partneri Njemačke ne moraju dakle da se pripremaju za pobune i konfrontacije – i u vanjskoj politici Armin Laschet se zalaže za dobro utabani put: Laschet je stameni Evropljanin, transatlantski nastrojen, ističe unutrašnju i vanjsku sigurnost, aktivno je podržavao izbjegličku politiku Angele Merkel.

PROČITAJTE  Vlasnik BMW-a je zbog prebrze vožnje dobio najgoru moguću kaznu

Sljedeći krug u trci za budućeg kancelara

Kandidujući se za mjesto šefa CDU-a Laschet je na prvo mjesto stavio timski duh. Ne samo da se kandidovao zajedno sa ministrom zdravlja Spahnom – njegovo ponašanje je integrativno, a ne isključivo, zrači toplinom i rajnskim veseljem. Nije on čovjek hladne politike moći. Kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, stvorio je jak tim u kabinetu, njegovi ministri su stručni i tako doprinose Laschetovoj popularnosti.

CDU je nesporno najjača stranka po trenutnim ispitivanjima javnog mnjenja. To duguje popularnosti Angele Merkel. Većina Nijemaca, međutim, trenutno ne želi da Armin Laschet bude budući kancelar. U pandemiji korone, politika je nepredvidljivija nego ikad. Sve se svodi na prave odgovore na krizu i najbolje upravljanje. Sada je počeo sljedeći krug u trci za nasljednika Angele Merkel.Povezani postovi: