Vijesti

Lavrov i Vučić komentirali odbijenicu u BiH. Ruski šef diplomatije kaže da je to bio ‘nečiji nalog’

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov komentirao današnju odbijenicu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića za sastanak s njim.

Odbijenica mu je uslijedila zbog poruka koje je uputio te zbog toga što nije bila zastava BiH tokom sastanka s Miloradom Dodikom.

Lavrov je iz BiH otišao u Srbiju, gdje se sastao sa zvaničnicima te zemlje, a srbijanski novinari su ga pitali kako komentira potez bh. državnika.

“Incident koji ste spomenuli nije suštinski za stav i odnose Rusije sa BiH”, kazao je Lavrov.

Kaže da su Džaferović i Komšić to “uradili po nečijem nalogu”.

“Političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese vanjskih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje s vanjskim partnerima. Sjećam se da je Federica Mogherini rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali, uključujući Rusiju, tamo nemaju šta da rade. To je filozofija koja je ukorijenjena još od kolonijalnih vremena, ali suprotstavljati se tom mentalitetu je neophodno”, rekao je Lavrov.

Situaciju nije propustio komengtirai ni srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On je kazao da bi za Srbiju bilo uvredljivo da ne dočeka gosta na najbolji mogući način.

“Oni ne poštuju svoju sopstvenu zemlju. Znate to je lijepo, da pokažete gordost na jedan dan, podignete strasti u narodu i kažete da ste sila. A šta narod ima od toga sutra. Oni neka rade za svoju zemlju šta hoće, mi ćemo za svoju. Svaki razgovor je bolji od bježanja sa susreta. Crna Gora kaže da uvodi ili ostavlja sankcije Rusiji, mi to nećemo raditi nikada. Oni bolje poznaju svoje interese nego mi, a ja sam ponosan što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ih sama sprovodi u djelo”, rekao je Vučić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare