Svijet

Lavrov objavio kako će Rusija odgovoriti na slanje zapadnog oružja Ukrajini

Rusija želi da se sukob u Ukrajini okonča, ali će odgovoriti na slanje zapadnog oružja Kijevu, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Prema njegovim riječima, ruske snage će na slanje zapadnog oružja velikog dometa Ukrajini reagirati potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od svojih granica.

Na taj način Rusija planira stvoriti, prema njegovim riječima, “sigurnu tampon zonu”. U intervjuu za rusku državnu televiziju Lavrov je rekao da bi “svi htjeli da se sukob u Ukrajini okonča. Ali zapadna podrška Kijevu igra važnu ulogu u načinu na koji će se postaviti Rusija”.

Podsjetimo, Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine. Zapad je na pokretanje rata odgovorio slanjem oružja i novca Ukrajini kako bi se mogla obraniti. 

Podsjetimo, sutra će se u Kijevu održati summit EU, prvo takvo okupljanje najviših dužnosnika Evropske unije od početka ruske invazije. Tim povodom danas i sutra u Kijev će stići više od 10 visokih dužnosnika EU. Među kojima se ističu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na summitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda europskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenjem novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih čelnika za rat. Kao i mogućnosti da se evropska zona bez naplate roaminga proširi i na Ukrajinu, javlja Guardian.

No, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Evropsku uniju ostati neuslišena. Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više anti-korupcijskih mjera. Nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine. Ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerojatno i duže.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare