Politika

Laže li Bakir Izetbegović? Šta kažu drugi pregovarači

Kako je to većina i očekivala, posljednji pregovori o ustavnoj i izbornoj reformi doživjeli su fijasko, a kao glavne krivce za propast međunarodni medijatori jasno su označili - Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Kao šefovi dvije ključne stranke za rješavanje ovog problema, rekli su ambasadori Michael Murphy i Angelina Eichhorst, Izetbegović i Čović nisu našli snage da naprave kompromis.

Prvo pitanje koje se sad nameće jeste da li je moguće uopće nastaviti pregovore?

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 za Raport kaže da je to sad teško procijeniti.

Ilija Cvitanović: Nema uslova za raspisivanje izbora (Foto: Fena)

"Teško je iz ove pozicije procijeniti da li ima nade za neke nove kompromise. Vjerujem da postoji odgovornost za ovu državu, vjerujem da postoji odgovornost ljudi koji žele da se nastave pregovori u okviru domaćih političkih predstavnika, da se otkloni bar dio koji onemogućava održavanje izbora, mislim na presudu Ustavnog suda BiH. Iskreno očekujem i nadam se da će se dogoditi neki novi razgovori prije samog raspisivanja izbora. Smatramo da nema uslova za raspisivanje izbora, ako se ne otklone manjkavosti u Izbornom zakonu koji sprečavaju mogućnost raspisivanja izbora", smatra Cvitanović.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, koji također od početka učestvuje u pregovorima, kaže da je to teško reći.

"Ne znam. Mi ne možemo biti lideri tog procesa, jer nemamo te kapacitete. Mi smo rekli da za nas nije prihvatljiva bilo kakva asimetrija. Smatramo da je ovo trenutak, pošto čujemo i izjave iz RS ali i Čovićeve, da razgovaramo o indirektnom modelu, oko kojeg smo se složili, i da se tako biraju sva tri člana Predsjedništva BiH", navodi Ogrešević.

Međutim, zanimljivo je da je propast pregovara iskorištena za političko prepucavanje i pokušaj političkog potapanja konkurenata.

I dok se većina pregovarača čuvala od davanja oštrih izjava na račun bilo kojeg pregovarača, predsjednik SDA sinoć je na Federalnoj televiziji raspalio najviše po Elmedinu Konakoviću.

Naime, Izetbegović je optužio Konakovića za svojevrsni pakt s Čovićem ističući da je bilo ideja koje su samo njih dvojica podržavali. Sve to pratila je medijsko-propagandna mašinerija SDA.

Nije mora dugo čekati na reakciju, pa je Konaković odmah sinoć kazao da se radi o brutalnoj laži te je kazao o svemu tražio potvrdu i drugih učesnika sastanka, koji su potvrdili isto.

Pitali smo sagovornike da li je Konaković podržavao Čovića.

Ne bih na taj način da se prenosi razgovora iza stola koji su se događali unutra, ali sigurno nije bilo prijedloga koji bi podržali Čović i Konaković. Mogu se nekih rasprava sjetiti, ali ne želim uopšte prepričavati razgovore. Konaković je insistirao na tome da bilo kakav dogovor ako ga postignemo za stolom mora ići na stranačka tijela da bi dobio blagoslov za realizaciju kroz Parlament. To je jedna stvar. Druga stvar, znam da je u nedjelju rekao da bilo kakav dogovor u koji neće biti predstavnici ostalih građana, da će Narod i pravda to kroz parlamentarnu proceduru ultimativno predložiti kroz amandman i ukoliko to ne bude prihvaćeno oni to neće podržati. Sada da prepričavam šta je ko rekao, ne bi bilo konkretno od mene", naveo je Cvitanović za Raport.

Radi li se onda o političkom prepucavanju za potrebe predizborne kampanje?

"Vrlo je moguće da je to tako. I za stolom se osjetilo da je krenula ta kampanja i način iznošenja razgovora za stolom gdje smo o tako ozbiljnim stvarima razgovarali, pokazuje da je sve rađeno kao priprema za kampanju koja je pred nama. Dakle, može se to i tako tumačiti", ističe Cvitanović za Raport.

Ni Ogrešević, političko korektno, nije htio prepričavati ono što se pričalo iza zatvorenih vrata.

"Svi su iznosili svoje stavove i svako neka kaže za sebe. Ja neću ničije stavove tumačiti dok ne počnu moje. Ima tu stavova koji nama nisu bili prihvatljivi, kao što su ustavne promjene oko predstavnika, koje prema nama nisu ispunajvala evropske presude nego se radilo o karikiranju", rekao je Ogrešević.

"I Konaković je iznosio stavove, ali na kraju je rekao da to mora sve staviti na organe stranke i mislim da je to pošteno. Rekao je da ne može on lično sam ništa. On je svoje stavove, konkretno za Dom naroda, rekao je javno, i mislim da je to objasnio", navodi predsjednik NES-a.

Na kraju ističe da se ne bi trebalo tako javno govoriti o detaljima razgovora.

"Mislim da svi trebamo čuvati dignitet tih razgovora", zaključio je Ogrešević u izjavi za Raport.