Svijet

Le Pen je doživjela treći poraz. Šta sad? U pozadini se stvara novi front, mnogo radikalniji i žešći

Bio je to treći poraz za Marine Le Pen, koja u nedjelju nije uspjela uvjeriti francuske birače da je izaberu za svog predsjednika.

Detoksirala je svoju krajnje desničarsku stranku Nacionalni skup i izbacila negatore holokausta, ksenofobične nasilnike – uključujući i njenog sopstvenog oca – ublažila je njen imidž pričama o tome koliko obožava svoje mačke i pojavila se na televiziji sa umirujućim osmjesima i garderobom umirujuće neutralnih boja, piše Guardian.

Čak je odustala od Frexita – iako su mnogi tvrdili da je njena namjera da stvori “savez” evropskih nacija unutar Evropske unije zapravo tajno napuštanmje EU – odustala je od podrške smrtnoj kazni i očigledno odustala od ideje zabrane prava na dvojno državljanstvo ostajući čvrsto protiv imigracije.

Ali uprkos tome što je u više navrata trubila o navodnoj “aroganciji” i “preziru francuskog naroda” svog rivala Emmanuela Macrona, njen program i dalje nije privukao dovoljno glasača da joj daju ključeve od Jelisejske palače.

U nedjelju uvečer, Le Pen je priznala poraz, tvrdeći da njen projektovani udio od 42 posto glasova predstavlja „pobjedu samu po sebi“ i rekla da će nastaviti političku borbu protiv Macrona.

“Milioni naših sunarodnika su nas izabrali i mijenjaju se. Odlučniji smo nego ikad i naša odlučnost da branimo francuski narod veća je nego ikad. Ovaj poraz je sam po sebi oblik nade”, rekla je ona pristalicama.

Upozoravajući da će narednih pet godina biti „brutalne kao i proteklih pet godina“, obećala je: „Nastavit ću svoju posvećenost Francuskoj i Francuzima. Nije gotovo. Za nekoliko sedmica imamo parlamentarne izbore.”

Njen govor, koji nije uključivao tradicionalne čestitke pobjedniku, završio je izvedbom La Marseilleze.

Le Penino obećanje da će nastaviti borbu i “nikada ne napustiti Francusku” dovodi u sumnju njeno obećanje da će se odreći svojih predsjedničkih ambicija. Rekla je da više neće biti kandidat, ali je njen govor ostavio otvorena vrata za još jednu ponudu da vodi Francusku. Sa 53 godine, ona je još uvijek mlada u francuskom političkom smislu, iako su Macron (44) i njegov tim snizili prosjek godina za nekoliko decenija. Međutim, ona je također nagovijestila da neće potpuno odustati od politike kako bi provodila više vremena sa svojim mačkama.

“Postala sam odgajivač mačaka. To je strast. Može se baviti politikom dok je to vaša profesije, ili strast pretvoriti u profesiju”, rekla je prošle godine za RTL radio.

Prošlog mjeseca je za francuske nedjeljne novine Le Journal du Dimanche rekla: „A priori neću se ponovo kandidirati za predsjednika. Ali nastavit ću da radim ono što sam radila godinama, branit ću Francuze. Ne znam u kojoj ulozi, ali bit će u onoj u kojoj sam najefikasniji.”

Le Pen je 2011. godine preuzela Nacionalnu stranku Fronta svog oca Jean-Marie Le Pen-a i počela da čisti njen imidž. Le Pen père je izazvao politički potres u Francuskoj 2002. godine kada je neočekivano izborio mjesto u drugom krugu predsjedničkih izbora sa samo 16,9% glasova. Marine Le Pen osvojila je 17,9% u prvom krugu predsjedničkih izbora 2012. u kojima se socijalista François Hollande susreo sa Nicolasom Sarkozyjem u drugom krugu. Oland je pobjedio. U 2017. Le Pen je u prvom krugu postigla 21,3%, a u drugom se suočila s Macronom. Macron je pobijedio, a Le Pen je promijenila naziv stranke u Rassemblement National (RN).

Ovaj put, Le Pen je povećala svoj rezultat u prvom kolu na 23,25%. Međutim, glasovi krajnje desnice bili su podijeljeni između nje i Érica Zemoura, koji je postigao 7,1%, što sugerira da je njen rezultat mogao biti mnogo veći.

Antoine Bristielle, direktor Opservatorije za mišljenje u lijevo orijentiranoj Jean-Jaurès fondaciji, rekao je da bi se Le Pen mogla suočiti s unutarstranačkom borbom ako se povuče iz politike fronta. Le Pen je predala uzde svoje stranke nadolazećoj zvijezdi krajnje desnice Jordanu Bardelli, 26-godišnjem sinu talijanskih imigranata koji je odrastao u okrutnoj pariskoj četvrti. Postoji nekoliko drugih mladih koji čekaju, uključujući njenu nećakinju Marion Maréchal, koja je napustila lojalnost porodici da bi podržala Zemmoura u prvom krugu.

“Opasnost za porodicu radikalne desnice je da će doći do unutrašnjeg rata oko preuzimanja vođstva”, rekao je Bristielle.

“Čak i ako Marine Le Pen nije sjajna u kampanji, vrlo je dobra u organizaciji zabava. Njena snaga je bila da održi jedinstveni front unutar njega. Rizik je da će se ovo slomiti bez nje.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare