Sport

Legendarni Collina objasnio pravilo oko ruke i penala koje buni mnoge navijače

Pierluigi Collina, legendarni italijanski sudac i jedan od najboljih u historiji, i dalje aktivno radi u nogometu. Dio je FIFA-inog stručnog tima, odnosno komisije koja se bavi suđenjem te eventualnim poboljšanjima igre u tom segmentu.

Jedna od gorućih tema je VAR. Mnogi navijači smatraju kako njegova implementacija nije ujednačena širom nogometnog svijeta, što sa sobom donosi mnoge probleme. Collina je na jednom seminaru otvoreno pričao o svim problemima vezanim uz tehnologiju.

“Poanta VAR-a nije da eliminiramo kontroverzne odluke, već da eliminiramo očite greške koje direktno utječu na rezultat. Mislim da smo u tome i uspjeli”, započeo je Collina.

“Što se tiče spornih ofsajda, sudac je taj koji odlučuje je li igrač u aktivnoj ili pasivnoj ofsajd poziciji. VAR mu javi da je igrač u ofsajd poziciji, a sudac je taj koji procijeni je li utjecao na igru. Svaki sudac ima svoje viđenje toga je li bio aktivan ili pasivan ofsajd. Tehnologija je tu da mu pomogne, ali je odluka na kraju njegova”, dodao je.

Progovorio je i o tome kako bi od Svjetskog prvenstva, bar na vrhunskom nivou, čekanje odluke VAR-a o zaleđu trebalo biti stvar prošlosti.

“Svaki susret će biti sniman s 12 kamera koje će pratiti 29 tačaka na tijelu. Softver će analizirati pozicije igrača u realnom vremenu te će VAR moći unutar nekoliko sekundi javiti glavnom sucu ako je napadač u ofsajdu. Bit će mnogo brže nego što je slučaj sada”, rekao je italijanski stručnjak.

Na kraju je opisao i kako je došlo do promjene pravila u vezi igranja rukom u kaznenom prostoru: “Donijeli smo instrukcije da je penal, ako je ruka podignuta iznad ramena, ali smo shvatili da i to ima svoje mane pa smo ih ukinuli. Sudac procjenjuje je li igranje rukom namjerno i je li to dovoljno za penal.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare