Sport

Legendarni Gari Kasparov doživio poniženje u Hrvatskoj: Nevjerovatno šta mu se dogodilo

Garija Kasparova s pravom smatraju za jednog od najvećih, ako ne i najvećeg šahistu svih vremena. No, 56-godišnji Rus se vratio pred tablu u okviru Grand Chess Toura u Zagrebu, ali ga je dočekalo neugodno iznenađenje.

Naime, Kasparov je u Zagrebu igrao petominutni blic, format u kojem je ranije bio neprikosnoven, no sada je dobio samo jednu partiju, ti puta remizirao i ček 14 puta izgubio.

Kasparov je koristio zastarjela otvaranja, nije dobro koristio sat te su neki porazi došli kao direktna ili indirektna posljedica toga što mu je isteklo vrijeme.

Od Shakhriyara Mamedyarova izgubio je u samo sedam poteza, što je najkraći poraz nekog nekadašnjeg šampiona u historiji. Jednom je Vishvanatan Anand izgubio u šest poteza, ali godinama prije nego što je postao prvak. Sada je Indijac dvaput dobio Kasparova u Zagrebu.

Vjerovatno je trebalo da se bolje spremim, ali problem je u prelazu s jedne stvari na drugu, potpuno različitu. Držim govor o cyber sigurnosti ili govorim o disidentima u Iranu, a onda igram s ovim momcima. Oni su najbolji, to je njihov posao. Stvari su mogle da budu bolje prvog dana. Šokiran sam – rekao je Kasparov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare