Muzika

Lepa Brena dobila predstavu, glumi je čak pet glumaca

Dan žena ovog će marta ljubitelji pozorišta, ali i Lepe Brene obilježiti u Zagrebu. I to na najposebniji način – hit predstavom u Satiričkom pozorištu Kerempuh. U glumačko-pjevačko-plesnom komadu "Lepa Brena project", problematizira se fenomen njene popularnosti, tragični raspad bivše zemlje. Ali i nesretne sudbine svih njezinih građana. I sve to ispričano je kroz ženu koja je bila simbol Jugoslavije. Čak pet likova Lepe Brene stopilo se u jednu zajedničku priču i poruku.

Međusobni razgovori

Pozorišna predstava nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i jedne hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Sva lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri glumice Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović. Te jedan glumac Vlada Aleksić. Glavni su likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti, čiji se monolozi upliću u vrstu međusobnog razgovora. Kako svih pet Brena međusobno, tako i s publikom.

Predstava je imala premijeru u Beogradu.

Autori naglašavaju da predstava nije zamišljena samo kao biografska predstava. Već kroz Lepu Brenu, najveći simbol showbusinessa Jugoslavije. Priča i o kompleksnosti i kontradikcijama posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočaranjima i nadi. Ali vidimo i Brenu kao estradnu zvijezdu koja i sama puca pod pritiscima životnih tragedija.

Vlastita sudbina

Brena Graditeljstva govori o socijalizmu iz današnje tranzicijske perspektive gdje je građanin na svaki način nezaštićen. Govori i o ratu i onome što se neprestano gura pod tepih. Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brenna. I ima svoj drag queen show u Beču, a kroz njega nas uvodi u vrstu osobne hrabrosti da se živi vlastita sudbina. Brena Biznismenka donosi naličje dive koje se očitava u ljudskoj slabosti, Brena Jugoslovenka donosi bestidni užas rata. Dok Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenu, život dostojan življenja.

“Predstava me dirnula, glumačka ekipa je lijepo pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je kroz ovakav projekt prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da nas pjesma treba spajati, a ne razdvajati”, izjavila je Lepa Brena nakon beogradske premijere, prenosi 24 sata.hr.