Vijesti

Leti, Mile, leti: Helikopter Vlade RS 7 puta na predizbornim skupovima SNSD-a

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) upozorava da je tokom deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a.

“Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik je sedam puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade RS u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove”, navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, od početka izborne kampanje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera “AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade RS.

Naime, podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com, koji evidentiraju svaki let, pokazuju da helikopter Vlade RS od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi SNSD-a, a prvi u nizu održan je 18. oktobra u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji te stranke.

Iz TIBiH upozoravaju da je to samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježila ova asocijacija kroz monitoring predizbornog perioda, te ističu da je u posljednje vrijeme posebno primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova.

“Ipak korištenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TIBiH ukazivao i prethodnih godina, a povodom čega se i u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korištenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korištenju helikoptera posmatra samo koje osobe imaju pravo na njegovo korištenje, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prijevoza”, navode, također, iz TIBiH.

TIBiH, stoga, već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korištenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare