Svijet

Lideri Azerbejdžana i Armenije se svađali pred Putinom

Lideri Azerbejdžana i Armenije u četvrtak su govorili o napretku ka okončanju višedecenijskog sukoba oko teritorije Nagorno-Karabaha, čak i dok su se otvoreno raspravljali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nagorno-Karabah je enklava naseljena Armenima unutar Azerbejdžana.

Izvor sukoba

On je bio izvor sukoba između dva susjeda sa Kavkaza od godina koje su prethodile raspadu Sovjetskog Saveza 1991. godine, između etničkih Armena i turkijskih Azera više od jednog stoljeća. 

Azerbejdžan je 2020. godine preuzeo kontrolu nad područjima koja su kontrolirali etnički Armeni u i oko planinske enklave.

Od tada je periodično ograničavao pristup jedinom pristupnom putu koji povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom, na koji se enklava oslanja na finansijsku i vojnu podršku, prenosi FENA.

Na sastanku u Moskvi, armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan da je izazvao humanitarnu krizu blokiranjem jedinog kopnenog puta od Armenije do Nagorno-Karabaha.

On je to nazvao “direktnim kršenjem” primirja iz 2020. kojim je okončan šestosedmični rat između dvije zemlje. Pozvao je da se pošalje međunarodna misija da procijeni situaciju.

Azerbejdžanski aktivisti su sredinom decembra počeli da opstruiraju put poznat kao koridor Lačin, za koji je Pašinjan rekao da bi trebalo da bude pod kontrolom ruskih mirovnih snaga. Baku je prošlog meseca podigao kontrolni punkt duž njega.

Sporan koridor

Azerbejdžan kaže da je preduzeo taj korak jer je Armenija koristila rutu za slanje oružja u Nagorno-Karabah, što Armenija poriče.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev odgovorio je Pašinjanu:

“Azerbejdžan nije blokirao nijedan koridor. Nema potrebe da se koristi ova platforma za neosnovane optužbe.”

Dvojica lidera su nastavili raspravljati nekoliko minuta na ruskom prije nego što je Putin – koji ulaže nove napore da posreduje u dogovoru – prekinuo razgovor koji je održan na ekonomskom sastanku bivših sovjetskih republika u Moskvi.

Uprkos njihovoj oštroj razmjeni, i Pašinjan i Alijev su rekli da je u posljednje vrijeme postignut napredak ka nagodbi zasnovanoj na međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare