Politika

Lideri opozicije za Raport o Bećirovićevom napuštanju debate: Greška ili poruka Izetbegoviću?

Zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sinoć je napustio televizijsku debatu jer se nije pojavio njegov protukandidat iz SDA Bakir Izetbegović. Bećirovićev potez bio je iznenađujući, jer je dogovor stranaka koje su stale iza njegove kandidature bio da učestvuje u emisiji.

Naime, sinoć su se na N1 televiziji trebali suočiti kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. U emisiju je pristigao Denis Bećirović te predsjednik Platforme za progres i kandidat koalicije Država Mirsad Hadžikadić. Izetbegović je ranije najavio da neće doći.

Podsjećamo da građani za više od 20 dana, koliko zvanično traje predizborna kampanja, nisu imali priliku gledati i slušati suočavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Bećirovićev potez naišao je na dvojake reakcije javnosti, dok jedni oštro kritiziraju odluku da napusti studio, drugi kažu kako je postupio ispravno. Pitali smo lidere stranaka opozicije kako vide odluku Bećirovića te da li smatraju da je ispravno postupio.

Nikšić: Denis je obrazložio svoj postupak, ali Bakir još nije

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže za Raport kako je Hadžikadić potpuno legitiman kandidat, ali je svima u Bosni i Hercegovini jasno, što pokazuju sve ankete, da se utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi između druga dva kandidata, dakle Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića.

Nikšić: Čega se boji Izetgebović

“Sama činjenica da Izetbegović godinama izbjegava sučeljavanja sa svojim protukandidatima govori u prilog tome da on izbjegava da pred cjelokupnom javnošću položi račune za ono što je radio i što namjerava raditi.

Čega se on boji? Svojih postupaka? Može li takva osoba uopšte biti kredibilan kandidat?

U svim normalnim i demokratski uređenim zemljama onaj kandidat koji se ne bi pojavio na debati bi sigurno izgubio izbore. Denis Bećirović nije čovjek čiji je manir da bilo koga vrijeđa, ponižava, potcjenjuje. Očito je izrevoltiran činjenicom da je već mjesecima predmet beskrupuloznih napada stranačke mašinerije, botova i režimskih medija, dok Bakir Izetbegović hoda po Bosni i Hercegovini šireći neistine o svom protukandidatu. Denis nije takav čovjek i on je odgovorio na sjednici Doma naroda u lice, očekujući da se vide face to face u debatama”, kazao je Nikšić.

Dodaje kako, nažalost, nije tema zašto Izetbegović uporno izbjegava sučeljavanja, nego je tema zašto je Bećirović napustio studio kada je vidio da Izetbegovića opet nema.

“Denis je već obrazložio svoj postupak, ali Bakir još uvijek nije. Zato i ovom prilikom pozivam Izetbegovića da se ne boji i da se konačno pojavi u debati”, poručio je Nikšić.

Ogrešević: Svi kandidati se trebaju pojaviti u medijima

Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević za Raport kaže kako nije pošteno prema glasačima da Bakir Izetbegović ne dođe u emisiju te da je Bećirović vjerovatno procijenio da treba otići jer je svima jasno da je glavna borba na relaciji Bećirović- Izetbegović.

“Možda se sve moglo malo drugačije izvesti, možda nije trebao uopšte ući u studio. Ponavljam da fokus treba staviti na to da njegov protukandidat izbjegava medije koji imaju neku neutralnu poziciju. Izetbegović želi samo biti u poznatom okruženju. Njegova obaveza je da prihvati nastup u medijima. Svi kandidati se trebaju pojaviti u medijima koji će napraviti okruženje da svaki od od njih može iznijeti svoje stavove, a na građanima je da prosuđuju”, kazao je Ogrešević.

Ogrešević: Izetbegović se pojavljuje samo u poznatom okruženju

Radončić: Napravljen nepotreban incident

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić za Raport je kazao kako svaki kandidat za šefa države mora imati odgovornost prema javnosti.

“Ne smatram korektnim to što Izetbegović ne poštuje taj demokratski standard da učestvuje u debatnim emisijama, ali to je njegovo pravo. Što se tiče postupka Bećirovića, ja bih to uradio na drugačiji način. Poslao bih pismo cijenjenom uredništvu, zahvalio se na pozivu i rekao da ne mogu učestvovati u emisiji ukoliko nema mog glavnog rivala. Ovako je napravljen nepotreban incident, gdje je vjerovatno najveći dobitnik Izetbegović koji se uopće nije pojavio.

Ljudi, glasači ne vole nervozne postupke koje kandidati rade pred kamerama. Često sam kritikovao Željka Komšića koji ima ponekad običaj davati te populističke izjave. Stoga, mislim da ovaj postupak vjerovatno neće pomoći Bećiroviću u dobijanju novih glasova. Da li će ga ošteti ili ne, ne bih da gatam. Bio sam u sličnim prilikama kao Bećirović 2010. ili 2014. godine, kada Izetbegović nije došao u debatne emisije, ali sam iz poštovanja prema medijima i građanima svaki put uradio debatu. Jasno vam je šta bih ja uradio”, zaključio je Radončić.

Radončić: Ovaj potez neće pomoći Bećiroviću da dobije nove glasove

Marjanović: Ja ne bih tako postupio

Damir Marjanović ispred političke partije Za nove generacija smatra kako je Bećirović mogao da iskoristi prostor kako bi prezentirao program i sve one ideje zbog kojih ga je i ova politička opcija podržala.

“Svako od nas je čovjek za sebe i donosi odluke za koje misli da su najbolje za njega u datom momentu. Moram priznati da ja ne bih tako postupio. Mislim da je to moglo drugačije da se uradi. Također, Bećirović je mogao da pokaže da je nedolaskom Izetbegović pokazao da očigledno nema program koji može da prezentira. To tako ispade. Definitivno, sugerirao bih mu da na sljedećoj debati, bez obzira na to dolazi li Izetbegović ili ne, bude prisutan jer se mora prezentirati program glasačima. Siguran sam da će Bećirović i Izetbegović u narednim danima u nekoj debati imati priliku da međusobno izmjere programe, a ne ego”, zaključio je Marjanović.

Marjanović: Izetbegović očigledno nema program koji treba da predstavi građanima

Pirić: Bećirović se dobro ponio

Elzina Pirić, predsjednica PDA, podržava postupak Denis Bećirovića, s obzirom na to da Bakir Izetbegović već godinama izbjegava suočavanje u dijaloškim emisijama.

“Samim tim, Izetbegović izbjegava dati odgovore građanima na sva pitanja, probleme i dosadašnji rad. Mislim da se Bećirović dobro ponio jer nije imao adekvatnog sagovornika u emisiji. Što se tiče Mirsada Hadžikadića, mogu da kažem da je on najmanje pozvan da komentariše napuštanje emisije jer je on to isto uradio prije četiri godine.

Pirić: Vrijeme je da počnemo ličiti na svjetske demokratije

Mislim da je Bećirović bio ubijeđen da će Izetbegović biti bar toliko hrabar da se pojavi i da odgovore javnosti. Bilo bi normalno da i mi počnemo ličiti na sve demokratske zemlje svijeta i da se kandidati počnu pojavljivati u debatnim emisijama”, kaže Pirić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare