Magazin

Liječnica objasnila šta se desilo: Kako su Ronaldo i Georgina izgubili bebu pored najskupljih pregleda i vrhunskih doktora?

Svijet je jučer pogodila vijest da je Cristianu Ronaldu i Georgini Rodriguez tokom porođaja umro sin. Svi su ostali iznenađeni viješću da se to dogodilo njima s obzirom na činjenicu da je Georgina sigurno imala najstručniji tim doktora koji je pratio njezinu trudnoću te je imala i najbolje moguće uvjete kako bi donijela na svijet blizance koje je nosila.

Teška objava

U emotivnoj objavi na svom Instagram profilu, proslavljeni nogometaš, Cristiano Ronaldo je s javnošću podijelio najstrašnije vijesti koje se mogu dogoditi jednom roditelju, a to je da mu je jedno dijete preminulo tokom porođaja. Dok je, s druge strane, djevojčica, srećom, rođena živa i zdrava.

Koliko je blizanačka trudnoća sama po sebi rizičnija, kako određeni zdravstveni problemi tokom mnogih pregleda, ultrazvuka i prenatalnih testova mogu sakriti nešto i dovesti do fatalnog ishoda te postoje li mjere prevencije ili je nekada, jednostavno za sve kriva sudbina, na sva pitanja je odgovorila prof. dr. Ana Mitrović Jovanović za Ženu.rs.

Pregledi trudnica

“Tokom trudnoće se rade brojni pregledi, analize i ultrazvučni pregledi s ciljem kako bi se blagovremeno utvrdilo postoji li neki problem, kako bi se reagiralo i preduhitrio negativan ishod. Ali i pored svega toga je nemoguće u potpunosti tvrditi da je s bebom sve u redu, čak i kada su sve te analize i pregledi uredni. Nažalost u medicini je tako”, rekla je doktorica Mitrović Jovanović.

Zatim je dodala: “Nažalost, mnogo toga neočekivano može poći po zlu i uvijek poslije nemilog događaja možete reći da je trebalo drugačije, ali tada bude kasno. Danas možete pregledati trudnicu, napraviti sve, a da sutra dijete ne bude živo. Recimo da se dogodi tromboza pupčanika, infarkt, abrupcija posteljice, aspiracija i da se uvijek pitate zašto niste jučer porodili tu pacijenticu kada je to bila uredna trudnoća, ali to je jednostavno tako.”

Fatalni ishodi su rijetki

Ovakve tragične situacije su, srećom, rijetke. Koliko god to može zvučati utješno, s obzirom na to da svaki izgubljeni život na rođenju pogađa najviše roditelje, ali i doktore koji su se svim silama borili da donesu n svijet zdravo dijete.

Tokom porođaja, tzv. intrapartalna smrt zdravog ploda je srećom jako rijetka, ali svaki slučaj se pamti kao najveća tragedija, a može nastupiti iz brojnih razloga; ukoliko plod pati i ne dobiva dovoljno kisika, a na CTG-u kojim se prati srčani rad ploda kontinuirano nemate zapis koji je sumnjiv pa na vrijeme ne porodite pacijenticu vakuumom ili ne napravite carski rez.

“Do smrtnog ishoda može doći ukoliko dođe do obilnog krvarenja ili pucanja maternice, uslijed prethodnog porođaja carskim rezom ili prethodnih operacija na maternici, poslije operacije mioma, septuma, zatim tromboze pupčanika, infarkta, embolije, aspiracije, zaglavljivanja ploda u porođajnom kanalu, teške ekstracije ploda vakuumom i forcepsom”, navela je uzročnike tragičnih ishoda prof. dr. Ana Mitrović Jovanović.

Blizanačke trudnoće su rizične

“Značajan postotak tih trudnoća završava prije termina kada su djeca nezrela i postoje brojne komplikacije zbog kojih plod ne preživi, a to može biti; mala tjelesna težina, nezrela pluća, nezreo centralni nervni sistem, krvarenja u mozgu, konvulzije, respiratorni distres, infekcije ili sepse. Nekada postoje komplikacije da jedan plod normalno raste, a drugi pati, nekada je jedan plod zdrav, a drugi plod nije, nekada može jedan plod umrijeti intrauterino, a da se drugi plod pušta rasti da bi se dostigla starost trudnoće pri kojem će drugi plod biti sposoban preživjeti. Nekada može doći do prijevremenog prsnuća vodenjaka jednog ploda” ističe i pojašnjava doktorica, piše Žena.rs.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare