Sport

Lijepe vijesti stižu iz Engleske: Navijači se vraćaju na tribine

Finale Carabao kupa između Manchester Citya i Tottenhema će se igrati pred 8.000 navijača kao pilot projekt pred polufinalne i finalne utakmice FA kupa, prenosi BBC.

Dio ulaznica bit će dostupan za oba kluba na stadionu Wembley 25. aprila. Ostatak će dobiti lokalni stanovnici Brenta i članovi saveza. Rick Parry, predsjednik Premier lige, rekao je da je to “važna prekretnica”.

18. aprila polufinale FA kupa između Leicester Cityja i Southamptona imat će 4.000 navijača, dok će finale 15. maja pratiti 21.000 navijača.

Te utakmice mogu također probati shemu covid-pasoša, gdje bi propusnice pokazale da li je osoba vakcinisana, ima li negativni test ili prirodni imunitet. Istraživači na tim događajima “prikupit će dokaze povezane s različitim pristupima za upravljanje i ublažavanje rizika prijenosa koronavirusa”.

“Ovaj pilot program vođen naukom bit će odskočna daska za povratne informacije o događajima uživo. Podržali smo sport i umjetnost u neviđenim iznosima, ali vrijeme je da to Velikobritansko ljeto događaja uživo postane stvarnost”, rekao je sekretar kulture u Engleskoj.

Finale Kupa Carabao prebačeno je iz februara sa ciljem da im prisustvuje “što više gledatelja”.

Mark Bullingham, izvršni direktor FA, rekao je:

“Oduševljeni smo što smo domaćini tri probna događaja na Wembleyju i uvjereni smo da možemo ponuditi sigurno okruženje. Ovo je važan prvi korak ka vraćanju navijača, s krajnjim ciljem punih stadiona – nadam se do kraja eura za muškarce. Željeli bismo zahvaliti svim vlastima na podršci tokom ovog procesa.”

Fudbal u Engleskoj igra se iza zatvorenih vrata od početka pandemije koronavirusa u martu 2020. godine, sa izuzetkom niza testnih događaja prije drugog lockdowna kasnije tokom godine.Povezani postovi: