Svijet

Liz Truss: Putin neće dobiti nijedan dio Ukrajine

Britanska premijerka Liz Truss izjavila je da će Ukrajina “pobijediti” i da nijedan mirovni sporazum ne bi trebao uključivati odricanje od ukrajinske teritorije tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u Velikoj Britaniji u Birminghamu.

“Ukrajinski narod se ne bori samo za svoju sigurnost, već za cjelokupnu našu sigurnost. Ovo je borba za slobodu i demokratiju u cijelom svijetu. Putinova nezakonita aneksija ukrajinske teritorije samo je posljednji čin u njegovoj kampanji za podrivanje demokratije i kršenje međunarodnog prava.

Ne bismo trebali popustiti onima koji žele dogovor kojim se trguje ukrajinskom zemljom. Oni predlažu plaćanje ukrajinskim životima za iluziju mira.

Stajat ćemo uz naše ukrajinske prijatelje, koliko god to trajalo. Ukrajina može pobijediti. Ukrajina mora pobijediti. I Ukrajina će pobijediti”, rekla je Truss.

Dobila je jedan od najtoplijih pljeska u svom govoru za dio o Ukrajini i nastavila je rekavši kako je sigurna da će predsjednik Volodimir Zelenskij i ukrajinski narod cijeniti “našu solidarnost s njima u ovom vrlo teškom trenutku”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare