Ljekari u Ukrajini izvadili su neeksplodiranu granatu iz prsa vojnika. Na Facebooku medicinske službe oružanih snaga objavljena fotografija
Svijet

Ljekari u Ukrajini vojniku izvadili granatu iz prsa: ‘U bilo kojem trenutku je mogla eksplodirati!‘

Ljekari u Ukrajini izvadili su neeksplodiranu granatu iz prsa vojnika. Na Facebook stranici medicinske službe ukrajinskih oružanih snaga objavljena je fotografija rendgenske snimke eksploziva koji se nalazi u blizini srca vojnika. I druga fotografija na kojoj hirurg u ruci drži izvađenu granatu, prenosi BBC.

Ljekari u Ukrajini operaciju izveli bez upotrebe elektrokoagulacije

U objavi se navodi da su dvojica vojnika cijelu operaciju proveli u operacijskoj sali da osiguraju sigurnost medicinskog osoblja. Povrijeđeni vojnik je u procesu oporavka. Kako objašnjavaju na britanskom mediju, operacija je izvedena bez upotrebe elektrokoagulacije, pri kojoj se struja koristi za kontrolu krvarenja. Zbog toga što se granata mogla detonirati u bilo kojem trenutku.

Vojnici osposobljeni za uklanjanje granata nakon operacije su sigurno uklonili opasni eksploziv. Nije poznato kako se granata zarila u prsa vojnika. VOG granate duge 4 cm mogu se ispaliti na udaljenost i do 400 metara. Operaciju je izveo general Andrii Verba, opisan kao jedan od najiskusnijih hirurga ukrajinskih oružanih snaga. Nije poznato kad je tačno operacija izvedena niti gdje je vojnik ranjen. Fotografije su na društvene mreže objavljene u ponedjeljak.

Borbe na istoku zemlje se nastavljaju

Gotovo 11 mjeseci nakon što je Rusija pokrenula svoju smrtonosnu invaziju, borbe na istoku zemlje se nastavljaju. Ukrajinske snage pokušavaju potisnuti trupe koje je poslala Moskva. U utorak je plaćenička skupina Wagner objavila da je napala grad Soledar u regiji Donjecka i da ga u potpunosti kontrolira, iako je Kijev u kasnijem saopćenju to porekao i rekao da se njegovi vojnici brane i dalje.

Soledar bi bio strateški dobitak za Rusiju s obzirom na to da se grad može pohvaliti rudnicima soli koji bi invazijskim snagama pružili mjesto za stacioniranje trupa i opreme zaštićeno od ukrajinskih projektila. Također, nalazi se deset kilometara jugozapadno od Bakhmuta gdje ruske trupe trenutno fokusiraju svoj napad.

Preuzimanje kontrole na obje lokacije bila bi prijeko potrebna propagandna pobjeda za Moskvu nakon nekoliko velikih neuspjeha od početka rata. Uključujući i gubitak kontrole nad Hersonom, jedinom regionalnom prijestonicom na jugu koju su uspjeli osvojiti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare