Magazin

Ljubav među profesijama: IT-jevci najviše vole učiteljice, a stjuardese biraju menadžere

Istraživanje provedeno na tri i po miliona kućanstava otkrilo je koji su najčešći ljubavni parovi u profesijama te koga biraju medicinske sestre, a koga policajke.

Bračni se parovi spajaju na najrazličitije načine, a njihovi životni pozivi ne moraju odrediti i ljubavni put. Uprkos tome, čini se da zanimanje ipak ima veze s izborom partnera, a istraživanje koje je provedeno na tri i po miliona američkih domaćinstava potvrdilo je da se mnogi zaljubljuju na poslu.

Blooming Business u svome je istraživanju objavio da se najviše parova sklapa među prosvjetarima, kuharima, na farmi ili u bolnici, a najmanje u vojsci.

Osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici i profesori najčešće se ožene svojim kolegicama iz zbornice. Zanimljivo je i kako se piloti često vjenčaju s profesoricama, no prvi su im izbor ipak saputnice stjuardese. Iako često biraju pilote za supruge, stjuardesama su najpoželjniji neženje menadžeri.

U sferi ugostiteljstva, šefice kuhinja i glavne kuharice vjenčaju se većinom s kolegama šefovima i glavnim kuharima, a oni pak najčešće s konobaricama. Konobari za supruge izabiru kolegice konobarice, ali i sobarice te čistačice.

Među medicinskim radnicima također se često rodi ljubav, pa doktorice često biraju doktore, a oni ponekad ljubav pronađu i među medicinskim sestrama. Kao i stjuardese, medicinske sestre isto vole menadžere, a čini se kako su upravo oni skupina najpoželjnijih muškaraca, pa ih izabiru i administrativne radnice.

Najpoželjnija ženska skupina su profesorice, pa ih osim kolega iz škole biraju i piloti, umjetnici, inženjeri, marketinški menadžeri, policajci, direktori kompanija i farmeri.

Najčešći ljubavni parovi među profesijama su:

Stručnjaci za finansije - učiteljice
Stručnjakinje za finansije - menadžeri i trgovci
Farmerice - farmeri, laboratorijski tehničari
Policajci - administrativne radnice
Policajke - profesori
Muzičari - pjevačice, dizajneri
Građevinski radnici - kućne pomoćnice
IT menadžeri - učiteljice

Unutar iste profesije, ljubavni parovi se najčešće spajaju među glumcima, advokatima i vozačima kamiona, a vojni službenici najčešće ljubav pronađu izvan struke. Vojnici posebno 'padaju' na frizerke, dok su vojnikinjama najzanimljiviji IT tehničari.