Šarena planeta

London ima novu senzacionalnu vodenu atrakciju, prvu takvu u svijetu: ‘Imate osjećaj kao da letite‘

Nekima će biti statusni simbol, a drugima prava noćna mora. Lebdenje u prozirnoj kutiji obješenoj 35 metara iznad ulica Londona neobična je atrakcija rezidencijalne četvrti Nine Elms.

Sky Pool je prozirni bazen dužine 25 metara razapet između desetih katova dvaju stambenih nebodera u četvrti Nine Elms. Pristup nebeskom bazenu imat će samo sretni stanovnici luksuzne zgrade.

To je najveća samostojeća struktura bazena na svijetu i predstavlja novi projekt luksuzne stambene četvrti Embassy Gardens, koja također sadržava barove, restorane i trgovine. Riječ je o prvom bazenu u svijetu koji ‘lebdi’ u zraku.

Sky Pool je prozirni bazen dužine 25 metara

Smješteni uz američku ambasadu te u blizini južne obale Temze, kupači će iz bazen moći promatrati londonsku panoramu s neboderima, uključujući Westminster i Londonsko oko.

Bazen je, inače, proizveden u Coloradu i prešao je 8.000 kilometara do svog novog doma. Dubok je tri metra, a teži oko 375 tona. Struktura je djelo arhitekata iz Arupa Associatesa, inženjera Eckersley O'Callaghana i dizajnera akvarija Reynoldsa.

PROČITAJTE  Mladoženja pijan doteturao do oltara, mladenka rekla 'da', a onda pukla: 'Naš brak je gotov! Udajem se za rođaka!'
Neobična atrakcija rezidencijalne četvrti Nine Elms

Ovo nije prvi put da je Arup dizajnirao ovako složeni arhitektonski kompleks: jedan od njegovih najznačajnijih projekata je opera u Sydneyju.

Bazen je prošao opsežna ispitivanja stabilnosti u pogonima Reynolds prije nego što je krenuo prema Velikoj Britaniji kopnenim i morskim putem. Podigla ga je pokretna dizalica od 750 tona, uz podršku dizalice od 50 tona.

“Podizanje je bio precizan proces, jer je tolerancija prilikom ugradnje bazena u čelični okvir bila samo 30 centimetara”, rekao je Ballymore.

Neobična atrakcija rezidencijalne četvrti Nine Elms

Debljina bočnih stranica bazena iznosi 200 milimetara, bazen je dubok 3,2 metra, a dno je debljine 300 milimetara. Prostire se na površini od 14 metara između zgrada. Stepenice i sustavi za filtriranje nalaze se na oba kraja, a ugrađeno je i pet vrsta osvjetljenja koji stvaraju osjećaj čarolije.

PROČITAJTE  Naoružani talibani zabavljali se u pedalinama u obliku labudova

“Jednom kad zaplivate, možete pogledati dolje. Imat ćete osjećaj kao da letite”, rekao je Brian Eckersley, direktor komanije Eckersley O'Callaghan.

Neobična atrakcija rezidencijalne četvrti Nine Elms

Službeno otvorenje je zakazano za 19. maj, ali već se pripremaju promotivne snimke. Na otvorenju će za muziku biti zadužen DJ Roman Kem, a nastupit će i sinhronizirani plivački tim Aquabatix. Ondje je smješteno 2.000 luksuznih stanova, a cijene se kreću od 1,167,621 eura za dvosoban stan.Povezani postovi: