Tehnologija

Lopov ukrao 570.000 eura uz pomoć umjetne inteligencije: Žrtva nije ništa posumnjala

Lopov je u Kini iskoristio umjetnu inteligenciju kako bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj poduzetnika od kojeg je izvukao više od pola miliona eura, rekle su vlasti.

Žrtva, kojoj se zna tek prezime, Guo, rekla je da je u aprilu primila videopoziv osobe koja je likom i glasom nevjerovatno sličila njegovom prijatelju.

No osoba s kojom je razgovarao bio je varalica “koji se koristio tehnologijom umjetne inteligencije kako bi promijenio izgled”, navodi se u napisu objavljenom u ponedjeljak u glasilu povezanom s vlastima Fuzhoua, na istoku zemlje.

Lopov ga je uvjeravao da njegovom prijatelju odmah treba novac kako bi platio jamstvo za javni natječaj. Tako je uspio uvjeriti Gua da mu uplati 570.000 eura s bankovnog računa svoje kompanije.

“Tokom videopoziva bio sam siguran da je to lice i glas osobe koju sam poznavao i nisam ništa posumnjao”, rekao je poduzetnik, prenosi glasilo u napisu.

Nakon uplate Guo je poslao SMS prijatelju čiji je identitet lopov ukrao.

Kada je vidio reakciju prijatelja koji očito nije znao za transakciju, poduzetnik je shvatio da je prevaren i nazvao policiju, prenosi Hina.

Potonja je naredila banci da ne isplati novac i Guu je vraćeno 450.000 eura, piše list. Prevaranti nisu pronađeni.

Korištenje umjetne inteligencije, katkad radi zloupotrebe, pod sve većom je lupom u svijetu, napose otkad je američka kompanija OpenAI u novembru lansirala ChatGPT, robota s kojim se može razgovarati i koji oponaša ljudski glas.

Sučelje nije dostupno u Kini, no ChatGPT je tema brojnih rasprava na društvenim mrežama i velike kineske tehnološke kompanije se takmiče u osmišljavanju sličnih alata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare