Politika

LSV upozorava: Zaustaviti opasno djelovanje Milorada Dodika

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od vlasti i javnosti u Srbiji da osude opasno djelovanje Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.

„Posljednje odluke Skupštine Republike Srpske, kojima se otvoreno krši Dejtonski mirovni sporazum, veoma su opasne i ugrožavaju mir. Nedopustivo je ćutanje vlasti u Beogradu na procese koje sprovodi Milorad Dodik“, navodi se u saopštenju LSV-a.

U LSV-u ukazuju da je rat u Bosni i Hercegovini odnio više od 100.000 života i da je preko milion ljudi je raseljeno, zbog čega se „svako igranje sa mirom i izazivanje potencijalnih sukoba mora sprečiti“.

„Srbija je potpisnik Mirovnog sporazuma u Dejtonu. Svaka podrška opasnim avanturama Milorada Dodika je opasna i za našu zemlju. Varaju se oni koji misle da destabilizacija BiH neće uticati i na Srbiju. Na Balkanu je oduvijek važio princip domino efekta. Nestabilnost iz jedne zemlje veoma lako se prenosi na susjedne“, piše u saopštenju.

Uz apel da treba zaustaviti opasno djelovanje Milorada Dodika dok ne bude kasno, iz LSV-a podsjećaju da je mir velika dragocjenost i da se njime ne igra.

„Ideja ’Srpskog sveta’, što je samo drugi naziv za veoma opasan projekat ’Velike Srbije’, može katastrofalno uticati na mir u regionu, a iskustva iz devedesetih nas uče da su se slične ideje završavale tragedijom i porazom srpskog naroda“, navodi se u saopštenju.