Svijet

Ludi plan irskih ribara: Žele da zaustave vojne vježbe ruske vojske

Irski ribarski brodovi planiraju mirno prekinuti vojne vježbe ruske mornarice, rekao je u utorak Patrick Murphy, izvršni direktor Organizacije proizvođača ribe na jugu i zapadu Irske.

Vojne vježbe će se sljedećeg mjeseca održati u međunarodnim vodama 240 kilometara od jugozapadne obale Irske. No, irski ribari tvrde da vježbe prijete ključnom području za morski život i važnoj ribolovnoj regiji. Prema riječima ruskog ambasadorau Irskoj Jurija Filatova, vježba bi bila “mala vježba – možda tri ili četiri broda, ne više”.

No, ribari nisu impresionirani.

“Ovo je život ribara i ribarskih porodica diljem obale”, rekao je Murphy za radio RTE u utorak. “To su naše vode. Možete li zamisliti da su se Rusi prijavili za odlazak na kopno Irske kako bi lansirali rakete, koliko bi daleko stigli s tim?”

PROČITAJTE  Američki predsjednik Joe Biden najavio obraćanje povodom pucnjave u Teksasu

Prema Murphyju, na području gdje će se odvijati ruske vojne vježbe nalazi se pola milijarde tona plavog molca. Također se boji seizmičkih šokova koje bi mogle stvoriti rakete ispaljene tokom vježbi jer bi mogle godinama promijeniti obrazac migracije tune.

“Želimo djelovati. Nećemo se suočiti s brodovima, nećemo to raditi na taj način, ali ćemo im definitivno dati do znanja da ovdje stavljamo tačku i želimo da naša vlada učini nešto za nas”, najavio je Murphy.

Murphy je za POLITICO govorio o svojim planovima ometanja vježbe.

“Naši brodovi će ići u to područje prvog februara na pecanje”, rekao je Murphy. Kad se jedan brod treba vratiti u luku, drugi će krenuti tako da je na vodi kontinuirana prisutnost, nastavio je. “Ako je to u blizini mjesta na kojem se odvija [vojna] vježba, očekujemo da se ruske pomorske službe pridržavaju propisa protiv sudara.” Irska ribarska industrija se suzdržavala “koliko god je mogla”, rekao je Murphy.

PROČITAJTE  Pojavili se u Davosu: Braća Kličko uputili su jasno upozorenje evropskim čelnicima

U ponedjeljak je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao da ruski vojni planovi “nisu dobrodošli”. Vježbe početkom sljedećeg mjeseca održat će se u međunarodnim vodama – ali unutar irskog zračnog prostora i ekskluzivne ekonomske zone.

Ruski ambasador Filatov rekao je da ne zna hoće li se ispaljivati ​​projektili ili će u vježbe biti uključene podmornice. Rusija je obavijestila irske zrakoplovne vlasti o planiranim vježbama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare