Svi znamo da je luk zdrav, a evo kako ustvari utječe na naš organizam. U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam.
Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.
Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela. Dobar je izvor kalcija - minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.
Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.
Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.
Odličan je diuretik te potiče rad bubrega, a ima i protivupalno djelovanje.