Politika

Lukač: Niko od političara nema pravo da tuđu djecu šalje u neki rat. Ovdje je jedino moguće političko rješenje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da Republika Srpska pokušava da vrati određena rješenja, odnosno nadležnosti koja su zagarantovane Dejtonskim sporazumom, a koje su joj na razne načine oduzete.

Lukač je istakao da su posljednje odluke Ustavnog suda BiH i bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovele do toga da Republika Srpska kaže “dosta je”. Dodaje da ni na jedan način, ni u jednom trenutku, Republika Srpska ne poziva na primjenu sile.

-Ni u narednom periodu neće se raditi ništa što bi bilo na silu i što bi moglo da uznemiri građane Republike Srpske, ali i BiH, jer na ovom prostoru nikom nisu potrebni sukobi i ratovi. Niko od političara na svim stranama nema pravo da tuđu djecu šalje u neki rat. Ovdje je jedina mogućnost političko rješenje između političara u BiH koji moraju da definišu kako ova zemla i da li može da se kreće naprijed – rekao je Lukač u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske, prenosi RTRS..

Lukač, koji je ove sedmice u svojstvu svjedoka dao izjavu u Tužilaštvu BiH, kako navodi, u nekom navodnom predmetu napada na ustavni poredak, ističe da nema nijednog osnova za bilo kakvo krivično djelo.

-Ovdje se krivično djelo napad na ustavni poredak može ustanoviti samo ako neko poziva na silu ili prijetnju silom. U Republici Srspkoj niko nije spominjao primjenu sile – ističe Lukač, navodeći da iz Federacije BiH konstantno dolaze takve poruke, pa i posljednja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Govoreći o predstojećem obilježavanju 30 godina postojanja Republike Srpske, Lukač je naglasio je da će 9. januar biti obilježen na dostojanstven način.

Posebno je izdvojio svečani defile gdje će se moći vidjeti svi rodovi Policije Republike Srpske, ali i oprema sa kojom raspolaže.

-Od vozila, određene mehanizacije, oklopnih vozila tipa Despot, na koje smo posebno ponosni, i prvi put ćemo pokazati helikoptere u našoj helikopterskoj jedinici koja je jedna od novoformiranih – rekao je ministar.

Lukač je pozvao građane da u što većem broju 9. januara dođu na Trg Krajine u Banjaluci kako bi zajedno obilježili, kako je rekao “ovaj veliki dan za Republiku Srpsku”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare