Svijet

Lukašenko: Evropa je konačno otvorila oči. Zašto im treba ovaj rat u njihovoj kući?

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odgovarao je na pitanja ruskih novinara na marginama summita Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO). Summit se održava u Erevanu. Lukašenko je poručio da su za okončanje sukoba u Ukrajini nužni pregovori. Inače će se kako kaže Ukrajina suočiti s potpunim uništenjem. Prenosi izjave bjeloruska agencija BelTA.

Mirovni sporazum

“Sve je u rukama Ukrajine. Ovo ne govorim zato što želim da se Zelenskij ili Ukrajina sami nose s ovom situacijom. Doista, sada je sve u rukama Ukrajine”, odgovorio je bjeloruski čelnik. Naime, ovo je odgovor na pitanje je li se na summitu raspravljalo o mogućnosti mirovnog sporazuma s Ukrajinom.

Dodao je da situacija u Ukrajini nije bila glavna tema, nego je samo spomenuta usputno.

Lukašenko je kazao da ako Ukrajina ne želi da ljudi umiru, onda se sukob mora zaustaviti.

“Teško je, teško, bolno. Ali oni to moraju učiniti ako se žele oporaviti. To treba zaustaviti. Jer inače će ovo biti potpuno uništenje Ukrajine. To neće biti gubitak državnosti. Nešto što je rekao predsjednik Putin puno prije operacije. To će biti uništenje Ukrajine. To treba zaustaviti”, uvjeren je.

Siguran je da će se s vremenom odnosi među narodima popraviti. Kao što se to događalo mnogo puta u historiji nakon velikih sukoba.

Lukašenko: Izgubili 30 miliona života

“Bili smo u ratu s fašističkom Njemačkom. Izgubili smo 30 miliona života. Ko se toga danas sjeća? Bjelorusija i Rusija se jedva sjećaju. Ko drugi? Rane su zacijeljele”, istaknuo je Lukašenko.

“Spremni smo ne samo razgovarati s njima. Spremni smo na saradnju. Na prijateljstvo. Tako će biti i nakon ovog sukoba. Izdržat ćemo, izliječit ćemo se. Vjerojatno ćemo mi, čak i naša generacija, moći objasniti ukrajinskom narodu šta se dogodilo. Stoga su mirovni pregovori neizbježni. Mir, mir i još jednom mir”, rekao je bjeloruski lider.

“Evropa je konačno otvorila oči. Ako evropski čelnici ne uspiju shvatiti situaciju… Zašto im treba ovaj rat u njihovoj kući, na kućnom pragu? Pomest će i Scholza i Macrona s dužnosti. Dogodit će se, vidjet ćete”, dodao je.

“Glasovi koji pozivaju na mirovne pregovore postaju sve glasniji i izvan i unutar Ukrajine. Sve te antiratne snage. Ima ih sve više, guraju rukovodstvo Ukrajine na pregovore”, optimistično je zaključio Lukašenko.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare