Putin i Lukašenko sve dogovorili
Svijet

Lukašenko otkrio pakleni plan: Zajedničku vojsku s Rusijom šaljemo na granicu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Bjelorusija i Rusija raspoređivanjem zajedničke vojne sile odgovoriti na “pogoršanje napetosti” na zapadnim granicama, javlja u ponedjeljak državna agencija Belta.

Lukašenko je rekao da će dvije zemlje rasporediti regionalnu vojnu skupinu. Snage je počeo povlačiti prije dva dana, po svemu sudeći, nakon eksplozije na Krimskom mostu koji su izgradili Rusi. Most je izgrađen kako bi se povezali s anektiranim poluotokom Krimom.

“Zbog pogoršanja stanja na granicama (rusko-bjeloruske) Unije, počeli smo raspoređivati regionalnu skupinu Ruske Federacije i Republike Bjelorusije”, objavio je Lukašenko. To je rekao na sastanku s čelnicima za sigurnost, javlja Belta prenosi Guardian.

Ruske snage koriste se Bjelorusijom za slanje vojske i opreme u sjevernu Ukrajinu od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Bjelorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-bjeloruske jedinice. Lukašenko nije naveo u kojim će područjima te zajedničke jedinice biti raspoređene, dodaje agencija AFP.

Predsjednik Državnog graničnog odbora Bjelorusije Anatolij Lapo optužio je Ukrajinu da je uništila gotovo sve mostove i ceste duž 1000 kilometara duge granice s Bjelorusijom.

“Trupe koje je Kijev poslao na granicu nisu nikakvi graničari. Pod pritiskom smo, nišane naše graničare, ponekad pucaju u zrak, stalno se izviđa iz zraka”, rekao je Lappo za bjelorusku TV.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je njihov ambasador u Bjelorusiji pozvan na razgovor i da mu je uručena nota u kojoj piše da Ukrajina planira izvesti napad na teritoriju Bjelorusije.

Bjelorusko ministarstvo odbrane objavilo je, pak, da ima 500.000 obučenih vojnika spremnih za slanje na granicu s Ukrajinom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare