Bjelorusija Lukašenko
Svijet

Lukašenko potvrdio: Rusko nuklearno oružje stiže u Bjelorusiju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopćio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Bjelorusije.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin me je obavijestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji.

Lukašenko: Sporazum sa Rusijom

Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Donijeta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Bjelorusiji pripremiti i mjesta skladištenja i tako dalje.

Sve smo to uradili. Zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije”, rekao je Lukašenko u Moskvi, prenijela je bjeloruska agencija Belta.

Proces se odvija u okviru sporazuma sa Rusijom o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Na pitanje novinara da li se nuklearno oružje već nalazi u Belorusiji, Lukašenko je odgovorio da će to pitanje razjasniti nakon povratka u republiku.

Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Bjelorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

“Isto što i Amerika”

Predsjednik Rusije Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Bjelorusije biti završena 1. jula.

Ruski lider je također rekao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze. Tvrdi da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, “razmještajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi”.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, reakcija Zapada neće utjecati na planove Moskve.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare