Region

‘Lukašenkova riječ je poruka, Putinova će biti odluka’: Šta se krije iza oštrog upozorenja Srbiji

Zašto se Lukašenko bavi Srbijom? Zašto baš sada? Koji mu je interes i kakve on veze ima sa Srbijom? Da li je to sam smislio ili je to dio neke šire kampanje? Dosadašnje pravilo je bilo – ono što Lukašenko kaže, to Putin misli. Uostalom, nije jedini iz okruženja ruskog predsjednika koji je zadužen da “zbori iz njegovog trbuha”. Ipak, za poruku, upozorenje ili čak prijetnju Srbiji, kako god to ko shvatio, nije odabran ni Dmitrij Medvedev, ni Ramzan Kadirov, nego baš Lukašenko.

Kroz Lukašenkovu metaforu o stolicama, kojih prema njegovom mišljenju nema samo dvije, nego tri ili više (?!), tiho provejava zamjerka o “stremljenju Srbije ka EU” uvezana u istoj rečenici sa srpskim egzistencijalnim problemom – Kosovom, piše Blic.

“Ako oni tamo hoće, kako kažu, da sjede na tri stolice, neće uspjeti. Tu smo mi Rusija, Evropska unija, Amerika i ostali… Ali im neće dati da sjede na svim tim stolicama, prije svega Evropska unija, kuda oni streme”, istakao je Lukašenko, komentarišući zaoštravanje situacije kada je riječ o Kosovu i govoreći o mogućnosti podrške Srbiji, te mnoge naveo na tumačenje njegovih riječi, ali i šta one zapravo znače po srpsku politiku.

“Putin progovara iz Lukašenka”

Prema riječima direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova za “Blic”, iz Lukašenka je zapravo progovorio Putin. On nema sumnje da je predsjednik Bjelorusije u ovom slučaju samo medij poruka koje dolaze direktno iz Kremlja.

“Sužava se manevarski prostor za vlast u Srbiji. Lukašenko očigledno izgovara ono što Putin misli. Iako je Vučić mislio da će moći dovijeka da balansira, prvo je stigao pritisak sa Zapada, kada je imao opravdanje da nije formirana Vlada, a evo samo što se nije formirala, sada kreće pritisak i sa druge strane”, kazao je Popov.

Popov dalje ističe da će Srbija svakako u skorije vreme morati da se opredijeli, a da to neće biti, kako dodaje, nimalo lako, niti bezbjedno po Srbiju.

“Rusija je važan ekonomski partner Srbiji, pa bi u slučaju da se jasno opredijelimo za EU, i uvedemo sankcije Rusiji, ugovor o gasu, ukoliko je sklopljen pod povlaštenim uslovima, bio automatski suspendovan. Odluka Srbije zapravo izgleda ovako: Ako uzmeš, pokajat ćeš se, ako ne uzmeš, pokajat ćeš se”, ističe Popov.

Ono što je još izvjesno, navodi Popov, jeste da će duga neodlučnost koju je Srbija pokazala u vanjskoj politici, može dovesti do još dužih posljedica.

“Ovakva neodlučnost i takozvano “sjedenje na dvije i više stolica” neće dovesti, nego je već dovelo do trajnih posljedica po naše međunarodne odnose i vanjsku politiku. Čak i da se sutra ruska agresija prekine, odnosno da se završi rat u Ukrajini, mi ćemo ostati upamćeni kao zemlja koja se nije opredijelila”, objašnjava Popov.

“Kada Putin progovori to je odluka”

Da se u izjavama Lukašenka o trenutnom položaju Srbije u vanjskoj politici pritajio Putin sa Popovim je saglasan i analitičar Dušan Janjić, koji, kako navodi, predsjednika Belorusije u ovom slučaju vidi samo kao glasnogovornika Rusije. Ipak, on smatra da Srbija mora jasno da dođe odgovora šta dobija od EU, a šta od Rusije, u slučaju da odluči da se prikloni jednoj strani.

“Mogu da vjerujem i da je Lukašenko to sam smislio, ali ipak mislim da je to poruka Moskve. Lukašenko je tu samo glasnogovornik. Nisam siguran šta Bjelorusija može da ponudi Srbiji, niti sam siguran da imaju neposrednu moć da nam ozbiljnije naškode. Jedino što mogu da urade jeste da nas stave na listu neprijatelja, što bi nama svakako pomoglo i stišalo bi i relaksiralo određene tenzije u regionu. Svakako, ono što se može zaključiti jeste da je ovo posredna poruka Putina, i da on više neće tolerisati dosadašnju politiku Beograda. Lukašenko je samo probni balon, da se vidi dokle će Vučić moći da se opire”, navodi Janjić.

Kako je još kazao Janjić, mišljenja je da će Srbija uskoro svakako morati da se opredijeli, te objasnio kako će određeni koraci i odluke uticati na srpsku politiku i ekonomiju zavisno od istih

“Ne bih volio da sam trenutno u Vučićevoj koži. On će sada jasno i glasno morati da kaže: “S vama hoću, sa vama neću”. Kada bih bio na Vučićevom mjestu, pitao bih Putina šta traži, pa da potom vidim šta mi je činiti. Ako se opredijelimo za EU, imat ćemo posljedice po ekonomiju od strane Rusije, dok sa druge strane, sankcije koje bi naša zemlja uvela Rusiji njoj ne bi nimalo naškodile. Kada je EU u pitanju, mi od njih prvenstveno moramo da tražimo garancije da ćemo dobiti ono što trenutno imamo od Rusije. Potrebna nam je usaglašenost”, kaže Janjić i naglašava da Srbija može da se u potpunosti osloni na EU tek kada vidi šta ona ima da nam ponudi.

Pritisci i poruke upućene Srbiji, primjećuje Janjić, dolazile su i ranije, međutim, Lukašenko je sada prva veća politička figura koja to čini, te je i ozbiljnost situacije veća.

“Ukoliko se oglasi Putin, to neće biti, kao u slučaju Lukašenka, poruka, već odluka. Zato ove izjave svakako treba shvatiti ozbiljno. Srbija se trenutno nalazi na raskrsnici, i nekako joj uspijeva da vozila prolaze pored nje, a da je niko ne udari. Međutim, bliži se momenat kada će proći neki tramvaj i dobro nas zakačiti i napraviti veliku štetu. Zato je vreme da se konačno odlučimo gdje stojimo”, zaključio je analitičar Dušan Janjić.

Đukić: “Šta ako stolice počnu da izmiču”

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji, Srećko Đukić izjavio je da je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko uputio poziv Srbiji da se u novim međunarodnim okolnostima potpuno svrsta uz Rusiju i Bjelorusiju.

Đukić je agenciji Beta kazao da takva poruka po prvi put dolazi s Istoka i da se radi o jasnom pozivu Srbiji da može računati na Rusiju i Bjelorusiju ako stane uz njih.

“Lukašenko je u tandemu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koordinacija između Lukašenka i Putina je dostigla vrhunac i ta izjava da Srbija više neće moći da sjedi na više stolica, ima posebnu težinu. On je zapravo poručio Srbiji da ako je prijatelj Rusiji i Bjelorusiji onda ne može imati druge prijatelje ‘osim nas’ i da ’mora ići s nama do kraja, ili da ode na drugu stranu'“, ocijenio je Đukić.

Dodao je da su vlasti u Srbiji morale još ranije da shvate da ne mogu da vode vanjsku politiku „sjedenja na tri stolice“, a sada da se ne može voditi „nojevska politika zakopavanja glave u pijesak“.

“Nemoguće je da pored Srbije protutnje svi događaji na međunarodnoj sceni, koji se sada odigravaju, i da kad sve prođe ‘srpski noj izvadi glavu iz pijeska’ i kaže ‘evo mi smo pobijedili’. To neće proći ni na jednoj strani, kako kaže Lukašenko“, naglasio je Đukić.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati posljedice ako se Srbija opredijeli za samo jednu stranu, Đukić je kazao da bi Srbija bila potpuno izolovana ako bi se svrstala uz Rusiju i Bjelorusiju.

“Ako bi se svrstali uz ‘istočni blok’, Evropska unija i NATO bi Srbiji uveli sankcije. Srbija se nalazi kao ostrvo okruženo članicama EU i NATO, i postavlja se pitanje kako bi Rusija, u takvom okruženju, uopšte mogla da pomogne Srbiji u bilo kom smislu. To se pokazalo i prije tri dana, kada je izbila kriza na sjeveru Kosova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uputio jake političke poruke i osudio Zapad, ali je istakao da Srbija ne može očekivati članstvo ili pomoć od bezbjednosnog saveza koji čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan i još par država bivšeg Sovjetskog saveza“, objasnio je Đukić.

Po njegovim reijčima, ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, moglo bi da se desi da Rusija uskrati podršku Srbiji po pitanju Kosova.

„Ipak, mislim da Rusija ne bi trebalo da uskrati tu podršku Srbiji iz principijelnih razloga, ali i zbog toga što će Kosovo biti potkusurna moneta u nekom pogađanju između Moskve i Vašingtona. Dakle, ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija ne bi izgubila ni u političkom ni ekonomskom pogledu. Srpska vanjska politika bi sada trebalo da napravi presjek stanja i da konačno napusti politiku koja nosi nojevski karakter“, rekao je Đukić.

Upitan da li će nova vlada napraviti „presjek stanja“ u spoljnoj politici, Đukić je kazao da se u narednih nekoliko mjeseci na tom planu ne mogu očekivati nikakve promjene.

“LUKAŠENKOVA REČ JE PORUKA, PUTINOVA ĆE BITI – ODLUKA” Šta se krije iza oštrog upozorenja koje je predsednik Belorusije uputio Srbiji i zašto njegovu izjavu treba ozbiljno shvatitiPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
vidi se
vidi se
5 mjeseci

glas iz putinog debelog cvrijeva