Lukašenku istekao rok. Tihanovska: Zbog gušenja protesta, od ponedjeljka generalni štrajk širom zemlje

140
(Twitter)

Bivša kandidatkinja opozicije na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je da će u ponedjeljak sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk, nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primijenila silu kako bi ugušila proteste koji su održani ranije u toku dana.

„Režim je još jednom pokazao Bjelorusima da je sila jedino za šta je sposoban“, navela je Tinahovska u saopćenju i dodala da će zbog toga od ponedjeljka u zemlji početi generalni štrajk, prenosi Reuters.

Danas ističe rok “narodnog ultimatuma” koji je bivša predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtjevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Više desetina hiljada pristalica bjeloruske opozicije okupilo se u nedjelju na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog “narodnog ultimatuma”. Policija je na demonstracijama u prijestolnici bacila desetak šok bombi, a u gradu Lidu, gdje je također održan protest opozicije, pripadnici organa reda upotrijebili su suzavac.

Centar za zaštitu ljudskih prava “Vesna” prijavio je da je širom zemlje uhapšeno 80 demonstranata, a portal tut.by je saopćio da su gradu Vitebsku uhapšena dva novinara koja su izvještavala sa protesta, prenio je TASS.