Zdravlje

Ma, boli me uvo za sve, ja imam svoje sne: O ovom simptomu koronavirusa se malo priča, a najčešće se javlja kod mladih

Naučnici tvrde da koronavirus može da izazove i probleme sa sluhom, kod ljudi koji ranije nisu imali problema sa sluhom!

Prvi ovakav slučaj otkriven je kod starije žene na Tajlandu – čak i kada su se respiratorni problemi povukli, problemi sa sluhom su ostali, piše Mondo.

“Gubitak sluha uslijed Covida-19 do sada nikada nije zabilježen u literaturi”, saopštili su turski naučnici komentarišući izveštaj sa Tajlanda.

Međutim, nešto kasnije je objavljena još jedna studija, u kojoj je 20 asimptomatskih pacijenata zaraženih Covidom-19 razvilo probleme sa sluhom.

Oni su bili stari između 20 i 50 godina, i prije toga nisu imali nikakvih medicinskih problema sa sluhom.

Nakon toga, i iranska studija je u junu zabiljležila šestoro zaraženih Covidom-19, starosti od 22 do 40 godina, koji su imali blage simptome bolesti, a kod kojih je došlo do problema sa sluhom.

Četvoro od njih su imali tinitus (buka ili zvonjenje u ušima), dvoje vertigo (gubitak ravnoteže koji se povezuje sa sluhom), a svi su prijavili i da slabije čuju na jedno uho.

Iranski otorinolaringolog je rekao da su ovi simptomi najvjerovatnije direktno povezani sa koronavirusom. Takođe, kaže i da je vidio mnogo pacijenata koji ranije nisu imali problema sa sluhom ili ravnotežom, a koji su ih zbog Covida razvili.

Inače, i u Školi medicine Džons Hopkins potvrđeno je da su kod pojedinih pacijenata detektovali koronavirus u srednjem uhu i mastoidnoj kosti koja se nalazi iza uha.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare