Vijesti

Ma, jašta. Raste broj zaraženih u Sarajevu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 508 osoba potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na sreću, nije bilo preminulih, dok se od Covid-19 infekcije oporavilo 18 pacijenata.

Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, od kojih 14 ima akutnu infekciju, dok su ostali sa post covid komplikacijama ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 16 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 11. Nema pacijenata na respiratoru i niko od njih ne koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 828 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.092 osobe zaražene koronavirusom i 51.677 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 64 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 244 PCR brisa.

Covid pozivni centar imao je 55 poziva, a u ambulantama je obavljeno i 25 razgovora sa pacijentima.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 468 doza vakcina.

I danas napominju da je od subote, 31. jula, u Zetri, u okviru “Dana otvorenih vrata”, omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Ovakva organizacija vakcinacije bit će nastavljena i danas, pa iz Ministarstva pozivaju građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare