Svijet

Macron tijesno pobijedio u prvom krugu parlamentarnih izbora

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj osvojio ‘vrlo tanku’ većinu glasova, izvještava Anadolu Agency.

Predsjednički pokret Ansambl suočio se s NUPES-om (Nova ekološka i socijalna narodna unija), koalicijom Socijalističke strane, Komunističke partije Francuske, Zelenih i Nepokorene Francuske koje predvodi Jean-Luc Melenchon.

Rezultati koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuju na pobjedu Ansambla od 25,75% glasova naspram NUPES-a od 25,66%, što je pitanje od 21 000 glasačkih listića, prema izvještaju Radio France Internationala. Drugi krug izbora za Narodnu skupštinu, donji saborski dom Vlade, održat će se ove nedjelje, 19. juna.

Macron je imao snažnu većinu u svojoj stranci desnog centra, ali je znao da se suočava s oštrom konkurencijom lijevih stranaka koje su se udružile kako bi se suprotstavile njegovoj pro-poslovnoj agendi. U Narodnoj skupštini ima 577 mjesta, a iako je šef države dobro pozicioniran i ima dovoljno podrške da osvoji veliku većinu tih mjesta, ankete pokazuju da bi Macron lako mogao izgubiti kontrolu u drugom krugu ako birači ne bace listiće u njegovom smjeru.

Na trećem mjestu s 18,68% glasova je Nacionalno okupljanje (RN), desničarska stranka koju predvodi Marine Le Pen, Macronova suparnica na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine. Prema anketi IPSOS/Sopra Sterie, predviđa se da će stranka Nacionalno okupljanje osvojiti brojna mjesta – između 20 i 45. Trenutno imaju samo osam mjesta u Narodnoj skupštini. Dodatna mjesta dala bi Nacionalnom okupljanju značajnu zakonodavnu prednost u kući.

Republikanci su u nedjelju osvojili 10,42 posto glasova, stranka koja je svojedobno bila uporište u Francuskoj, a koju je nedavno u predsjedničkoj utrci predvodila Valerie Pecresse.

Na izborima za vikend bio je rekordno nizak odaziv, a glasalo je samo 52,49% birača s pravom glasa. Za većinsku pobjedu u nedjeljnom drugom krugu bit će potrebno osvojiti 289 od 577 mjesta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare