Politika

Mađarski ministar zabrinut zbog mogućih sankcija Dodiku: Stavit ćemo veto ako EU pokuša uvesti sankcije

Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske oglasio se putem zbog zvaničnog Facebook naloga te naveo da će Mađarska staviti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, nedavno je zaprijetila sankcijama Miloradu Dodiku.

“Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju.

EU može uvesti sankcije protiv bilo koga samo jednoglasnom odlukom svih država članica. A samo da bude jasno, Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav prijedlog, stavit ćemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebala baviti u budućnosti”, istaknuo je Szijjarto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare