Ekonomija

Magacini puni, kupaca ni za lijeka: Cijene ovog proizvoda niže su nego ikad…

Velika proizvodnja i smanjena potrošnja utjecali su na cijenu krompira, koja u Republici Srpskoj nikad nije bila niža pa se kilogram ove namirnice može kupiti i za tridesetak feninga.

Skladišta i magacini su puni, dok kupaca naveliko nema ni za lijeka, zbog čega su sve oči, kako kažu povrtlari, uprte u dodatnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer će krompir uskoro da proklija i propadne. Vlasnik “Agromonta” iz Rogatice Novak Motika istaknuo je da su se u posljednje dvije godine proizvodnjom krompira počeli baviti i oni koji nikad nisu ni sanjali da će to raditi.

“Tržište je pretrpano krompirom. S druge strane, restorani čas rade, čas ne rade, svadbi gotovo da nema i slično. Svi su oni u velikim količinama trošili tu namirnicu”, kazao je Motika.

“Pitanje je hoćemo li uspjeti sve viškove krompira prodati, iako je cijena ove godine za oko 20 odsto manja u odnosu na prethodne. Naprimjer, ja za prodaju imam još oko 200 tona starog krompira, a cijena je za sada pola marke po kilogramu”, rekao je Motika.

Jedan od problema je, istaknuo je on, i nelojalna konkurencija, koja krompir prodaje i pored puta, na pijaci i drugim sličnim mjestima, i to za 0,30 KM.

Kad je u pitanju sjemenska proizvodnja, Motika je naglasio da poljoprivrednici isključivo opstaju zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prema riječima predsjednika Udruženja povrtlara RS Branka Mastala, u skladištima je ostalo 6.000 tona starog krompira, dok je 1.000 tona ostalo u zemlji, piše “

Glas”.

“Sumnjam da će bilo šta biti prodato od tih 6.000 tona krompira što je ostalo u trapovima, dok onaj iz zemlje niko ne planira ni da vadi, to su već svi otpisali”, kazao je Mastalo i dodao da su zakazale i firme koje su dobile podsticaje za otkup povrća, između ostalog krompira.

Ovo udruženje je, istaknuo je Mastalo, zatražilo pomoć nadležnih, jer krompir u skladištima može ostati još samo ovaj mjesec, u protivnom će morati da završe na deponiji.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić istaknuo je da je prošla godina bila specifična po mnogo čemu, pa je tako i u proizvodnji krompira.

“S obzirom na situaciju, smatrali smo da je poljoprivreda jedna od osnovnih djelatnosti zbog čega je ovo ministarstvo uložilo ogromne napore kako ništa ne bi falilo”, rekao je Lalić.

Dodao je da su iz tog razloga lani podijelili oko 9.000 sjetvenih paketa, za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

“Tokom ljeta smo shvatili da ćemo imati ogromnih tržišnih viškova, zbog čega smo krenuli u interventni otkup povrća. S obzirom na to da tržišnih viškova ima još, nastoja ćemo da pronađemo način da i to dođe do kupaca, kao i ono što bude proizvedeno ove godine”, kazao je Lalić.

 Povezani postovi: