Muzika

Magazin Rolling Stone osvježio listu najboljih pjesama svih vremena

Prvi put u 17 godina, magazin Rolling Stone osvježio je svoju poznatu listu 500 najboljih pjesma svih vremena, a u izboru je sudjelovalo preko 250 umjetnika i moćnika iz muzičke industrije koji su između 4000 pjesma odabrali 10 najboljih.

Originalan Rolling Stoneova Top 500 lista objavljena je 2004, a od tada se u muzičkoj industriji štošta promijenilo.

Na novoj, osvježenoj listi sad nalazimo više hip-hopa, countryja, indie rocka, latino popa, reggae i R&B-a, a našlo se na njoj ukupno novih 245 pjesama.

Prvo mjesto zauzela je Aretha Franklin za svoju verziju pjesme ‘Respect’, koju je originalno snimio Otis Redding. Ova dobro poznata pjesma ponovo je jako popularna, najviše zahvaljujući filmu o Arethi ‘Queen of Soul’.

PROČITAJTE  Bio je beba kad su ga slikali: Sada tuži Nirvanu za dječiju pornografiju

Drugo mjesto zauzela je pjesma ‘Fight the Power’ Public Enemyja, a u top 5 našli su se Sam Cooke s ‘A Change is Gonna Come’, Bob Dylan s ‘Like a Rolling Stone’ i Nirvanina ‘Smells Like Teen Spirit’.

Na novoj listi svoje su mjesto našli i klasici The Beatlesa, Stevieja Wondera i Fleetwood Maca, a u top 50 su sad i pjesme Kendricka Lamara, Lorde, Robyn, Lizzo, Lil Nasa X, The Weeknda, Lady Gage…

Top 10

1. Aretha Franklin — Respect (1967)

  1. Public Enemy — Fight The Power (1989)
  2. Sam Cooke — A Change Is Gonna Come (1964)
  3. Bob Dylan — Like A Rolling Stone (1965)
  4. Nirvana — Smells Like Teen Spirit (1991)
  5. Marvin Gaye — What's Going On (1971)
  6. The Beatles — Strawberry Fields Forever (1967)
  7. Missy Elliott — Get Ur Freak On (2001)
  8. Fleetwood Mac — Dreams (1977)
  9. OutKast — Hey Ya! (2003)
PROČITAJTE  Guardian objavio tekst o jugoslavenskom popu: 'Bilo je smiješno i nevjerovatno'

Zanimljivo je da top 5 danas izgleda bitno drugačije u odnosu na prethodni popis kad su se tamo našli Dylaonova ‘Like a Rolling Stone’ na prvom mjestu The Rolling Stones’ “(I Can’t Get No) Satisfaction’ (No. 2), John Lennon ‘Imagine’ (No. 3), Marvin Gaye ‘What’s Going On’ (No. 4) ‘Respect’ Arethe Franklin (No. 5).Povezani postovi: