Vijesti

Magazinović: Nova američka administracija nastavlja kontinuitet u BiH

Član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da dolaskom Joe Bidena za novog američkog predsjednika, Sjedinjene Američke Države neće promijeniti svoj odnos prema Bosni i Hercegovini, ali će imati pojačan angažman.

“Moja lična očekivanja od nove američke administracije, osim kontiuniteta koji je neminovan, su jedan pojačani angažman ovdje gdje je Amerika 90-tih godina bila ključni faktor koji je spasio desetine, ako ne i stotine hiljada života, okončavajući ratne sukobe”, kazao je Magazinović za Fenu.

On je istakao da Sjedinjene Američke Države, za razliku od Evrope, imaju svih ovih godina poslije rata identičan stav u vrijednosnom smislu o svemu onome što se dešava u Bosni i Hercegovini.

“Njima se nikada do sada nije desilo da nam kao rješenje bilo kojeg problema predlažu nešto što ne bi uveli u svojoj zemlji kao pravilo, s druge strane Evropljani to jesu činili. Stoga se može reći da SAD imaju jedan kontinutitet kada je BiH u pitanju, na koji nije uticalo na to da li predsjednik dolazi iz redova demokrata ili republikanaca”, kazao je Magazinović.

Naglasio je da “administracija koja sada dolazi, pored toga što će nastaviti baštitini vrijednosti koje su i do sada bile ovdje prisutne od američke administracije, ima jednu dodatnu vrijedosti, a to je da su itekako upoznati sa specifičnostima Bosne i Hercegovine pa čak su neki od ljudi koji će se naći na veoma visoko rangiranim pozicijama unutar američke administracije i emotivno, a i u smislu ranijih aktivnosti vezani za BiH”.

“Ja smatram da je to izuzetna prednost za nas, da je to velika šansa za BiH. Smatram da je Amerika, bar što se mene tiče, pored Evropske unije, najvažniji vanjskopolitički partner. Svi oni koji sumnjaju u moć Sjedinjenih Američkih Država da odbrane vrijednosti za koje se bore, a u BiH su to sasvim sigurno vrijednosti multikulturalnosti, jednakosti, ravnopravnosti svih, mislim da griješe”, istakao je Magazinović.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare