Politika

Magazinović: Papir koji je Izetbegović uputio je sramota. To je alat da izađe iz zagrljaja HDZ, jer će ostati bez daha

“HDZ će morati Briselu da objasni kako to da su do podne za Evropsku uniju, a od podne predlažu segregacijski model za izmjenu Izbornog zakona”, kazao je ovo na današnjoj konferenciji za medije Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH te član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Naime, on je prokomentirao prijedlog HDZ-a o izmjeni Izbornog zakona te kazao da on nije pozvan da “tumači aparthejd modele”, niti želi da ulazi u to.

“To nije građanski model na kojem EU počiva. HDZ mora objasniti i Briselu kako to da su do podne za EU, a popodne predlažu segregacijski model koji ne liči na ono što su temelji EU”, rekao je Magazinović.

Naime, konferenciju za medije je održana nakon sastanka interresorne radne grupe, na kojoj danas nije bilo kvoruma.

“Papir koji je Izetbegović uputio je sramota, jer se na dvije stranice nalazi ono što je odavno u opticaju. To je alat da izađe iz zagrljaja sa HDZ u kojem je shvatio da će ostati bez daha. Treba da se opredijeli, da li je i dalje poslušni partner Čovića ili neko ko misli svojom glavom”, naveo je Magazinović.

On je kazao da je cirkulisao i DF-ov prijedlog, koji ima prihvatljive elemente, ali mu je potrebna dorada.

Kako se navodi, sjednica bi trebala biti održana sutra, kada bi članovi radne grupe trebali nastaviti razmatrati prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH.Povezani postovi: