Vijesti

Magazinović pozvao SNSD na usvajanje ‘aprilskog paketa’. Kreirao ga je Dodik

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio je amandmane na Ustav BiH, ali je Ustavnopravna komisija odlučila da oni nisu u skladu s Ustavom te su poslanici na današnjoj sjednici razmatrali negativno mišljenje Komisije.

Amandmanima koji su zapravo takozvani “aprilski paket” predviđa se jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i sigurnost, uspostavljanje i funkcioniranje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Magazinović je pozvao posebno poslanike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podsjećajući ih da je upravo Milorad Dodik, lider te partije, bio taj koji je radio na ovim amandmanima koji su zapravo takozvani “aprilski paket” iz 2006. godine.

Za poslanicu SNSD-a Snježanu Novaković-Bursać ovaj prijedlog je loše rješenje, problematizirala je pravni aspekt ovako predloženih amandmana, ali ju je Magazinović pozvao da se razgovara o njima te da prizna ako su promijenili mišljenje.

Za riječ se javila i poslanica SNSD-a Sanja Vulić koja je pitala Magazinovića da li postoji mišljenje Vijeća ministara i Predsjedništva BiH o tim amandmanima jer je ono neophodno.

Ona je Magazinoviću kazala i da on predlaže ukidanje jubilarnih naknada, a amandmanima na Ustav udvostručuje broj poslanika, ali nije jasno da li će oni raditi volonterski ili će primati platu.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović pozvao je Vulić da na internet pretraživačima ukuca ime Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su sada predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, gdje je moguće vidjeti šta su tada o “aprilskom paketu” rekli.

Zastupnica Snježana Novaković-Bursač (SNSD)  kazala je kako je neprimjereno da zastupnik Magazinović imputira autorstvo Miloradu Dodiku.

“Ono u čemu je predsjednik SNSD-a učestvovao, to je i provedeno. S aspekta pravne struke ovo je neprimjereno”, istakla je Novaković-Bursač.

Magazinović joj je rekao da bi trebala  da pazi kako se izražava jer se radi o prijedlogu u čijoj izradi je učestvovao Milorad Dodik.

Zastupnica Sanja Vulić (SNSD) kazala je da je “ovo skretanje pažnje sa loših rezultata SDP-a na proteklim izborima”.

“Nemam potrebu da nekog branim, vi imate problem da branite neobranjivo. Predsjednik Dodik konstantno ističe da je u SNSD-u došlo do podmlađivanja kadra. Šta bi ste vi dali na mom mjestu i da imate lidera kojeg možete da slijedite i koji je spreman da sasluša naše mišljenje”, istakla je Vulić.

Poslanici će se o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare