Vijesti

Magoda nema ni najmanji razlog za zadovoljstvo: Gubitak Turističke zajednice KS 3,7 miliona KM

Direktor Turističke zajednice KS Kenan Magoda jutros se oglasio jednim nimalo optimističnim postom na društvenim mrežama.

Njegov post prenosimo u cjelosti:

Po preuzimanju rukovođenja Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, obećao sam da ću raditi transparentno i da ću javnost informirati o aktivnostima koje provodim.

?? Prvo što sam uradio kada sam preuzeo funkciju je analiza financijskog poslovanja i usvojenog finansijskog plana za 2021. godinu. U tom planu je za ovu godinu planiran gubitak od oko 3,7 miliona KM.

? Neposredno prije mog imenovanja Skupština KS je usvojila izmjene Zakona o turizmu, kojima su turističke članarine umanjene za 50%. Uzimajući u obzir da turizam u 2021. godini, zbog posljedica panedmije, neće dostići nivo uspješnosti iz ranijih godina, već sada se može zaključiti da će gubitak TZKS biti čak i veći od projektovanog.

? Ujedno sam dao nalog da se izvrši revizija Finansijskog plana za 2021. godinu s ciljem reduciranja troškova i revidiranja predloženih projekata. Paralelno s tim radimo i na izradi modela, čija implementacija može osigurati povećanje prihoda TZKS. Tim prihodima bismo pokrili očekivani gubitak, a jedan dio bismo utrošili u projekte.

?‍?? Budući da je za turizam vezano oko 20.000 radnika u KS, želio sam sa Vladom KS podijeliti zabrinutost za period koji je ispred nas. O svemu tome sam informirao Adnan Delic, resornog ministra privrede u Vlada Kantona Sarajevo. Ministra Delića sam pozvao da posjeti TZKS, kako bismo razgovarali o daljnjoj suradnji i budućim projektima, prevladavanju poteškoća te viziji razvoja turizma u Kantonu Sarajevo.

? TZKS će sve svoje resurse i znanje uložiti da pomogne unapređenju turizma, međutim, finansijske mogućnosti su nam neuporedivo lošije nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Zbog toga će to iziskivati dodatne investicije u projekte koji će imati cilj privlačenja turista u naš grad.