Vijesti

Magoda za Raport: Ovog ljeta turiste koji dođu u Sarajevo očekuje spektakl

Turiste iz skoro svih dijelova svijeta već možemo vidjeti na ulicama glavnog grada naše zemlje. Nakon dvije godine epidemioloških mjera i blokada zbog pandemije koronavirusa, život se ponovno vraća na sarajevske ulice ali i u druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Direktor Tursitičke zajednice KS, Kenan Magoda je u razgovoru za Raport je kazao šta sve turiste ove godine čeka u Sarajevu, ali koji su značajni projekti za budućnost.

Šta sve očekuje turiste?

Između ostalog, osvrnuo se i krucijalne probleme sa kojima se susreću, ali i otvaranje čuvenog izletišta Stojčevac. Kako nam je kazao otvaranjem čuvenog izletišta prije nekoliko dana je i zvanično otvorena ljetna turističku sezonu u Kantonu Sarajevo.

"Lokacija Stojčevac je u srcima svih Sarajlija. Bila je u jako lošem stanju. Odlučili smo da otvaranje turističke sezone upravo bude na Stojčevcu i sve je proteklo u sjajnom redu jer je odlična saradnja Turističke zajednice KS s Općinom Ilidža. Otvaranje prošlo fenomenalno. Bili smo jedni od glavnih pokrovitelja tog koncerta i trke 5K i mogu da kažem da je bila najposjećenija ikada. Koncert je začinio sve, bilo je više od 15 hiljada ljudi. Uradili smo dobru najavu za tursitičku sezonu", kazao je Magoda.

Foto: Nedim Grabovica

Naveo je kako je Turistička zajednica uložila ogrome napore kako bi pozicionirala Sarajevo kao veoma atraktivnu destinaciju te da je u nekom prethodnom periodu bilo dosta zamjerki kako u glavnom gradu nema dovoljno zabavnog sadržaja.

"Potrudili smo se da ovog ljeta sadržaja uistinu bude dosta i zaista turiste očekuje spektakl. Bit će mnogo koncerata. Činjenica da u Sarajevu dolazi najpoznatiji svjetski DJ Solomun te da će koncert biti besplatan dovoljno govori. Na Skenderiji ćemo imati koncerete Bajage, Letu Štuke, Atomsko sklonište, Bolero, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje. Također, na Trebeviću je održan ljetni festivala gdje je Zabranjeno pušenje predstavilo svoj novi album. I taj koncert je bio besplatan. Zaista, ima dosta sadržaja. Svakako, Turistička zajednica je podržala i neke predstave ispred Narodnog pozorišta. Itekako smo spremni za ovu sezonu. Na lokalitetima svih općina ima stvarno raznovrstan sadržaj. Za zabavni karakter, gdje spada kultura i muzika smo izdvojili 400 hiljada KM, dok je 250 hiljada izdvojeno samo za koncerte", pojasnio je Magoda.

U Sarajevu se tokom augusta očekuje najveći broj turista zbog održavanja Sarajevo Film Festivala. Kako kaže Magoda, osim Sarajevo Film Festivala koji je najveći događaj u Bosni i Hercegovini, Turistička zajednica se potrudila da turistima ponudi mnoga dešavanja i mimo ovog događaja.

"U augustu očekujemo najveći broj turista, svakako zahvaljući brendu Sarajevo Film Festival. Iskoristili smo da SFF da bude pozivna pismo turistima, ali ustvari da oni dođu ranije, jer ovi koncerti svi će se dešavati 10 do 15 dana prije SFF. Od polovine jula do sredine augusta imat ćemo svake sedmice neki ozbiljan događaj i za većinu je ulaz besplatan. Jedino se plaćao koncert Harisa Džinovića, i plaćat će se koncert Jala Brata i Buba Correllija i za tim koncertom je pomama", kazao je Magoda.

Novi projekti Turističke zajednice KS

Sarajevski aerodrom intenzivno radi na proširenju broja linija i letova koji se obavljaju iz Sarajeva za brojne destinacije svijeta, a direktor Turstičke zajednice nam je kazao kako je 50 posto više aviolinija nego prošle godine.

"Vidimo napore koje Sarajevski aerodrom ulaže kako bi aktivirao sve nakon pandemije. Uspostavili su čak i nove linije, tu je Varšava, Katar, tu je i Pariz. Tokom ljeta najviše dolaze turisti iz arapskih zemalja, a imamo kontinuitet turista iz regiona. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora. Među top pet su iz Turske. Turska zahvaljujući aviolinijama koje imamo svaki dan. Zato je jako bitno da imamo razvijen aviosaobraćaj, dobre i jeftine linije. To smo uspostavili sa Wizz Airom, Flydubai, Turkish Airlines je smanjio cijene karata prema Sarajevu", navodi Magoda.

Magoda u razgovoru za novinarkom Raporta / Foto: Nedim Grabovica

Ono što je svakako izazvalo veliku pažnju javnosti je digitalizacija Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Naime, projekat “Sarajevo City Card” jedan je od koraka ka digitalizaciji turističkog sektora u BiH, a predstavlja i potencijal za daljnji razvoj i unapređenje turizma u BiH.

Kako nam je pojasnio Magoda na platfromi turistima će biti na raspolaganju kartica putem koje će moći koristiti niz usluga i proizvoda: javni prevoz, žičaru, popust u hotelima i restoranima, posjetu muzejima, galerijama i općenito kulturnim institucijama, sportskim i muzičkim manifestacijama, karte za aktuelna dešavanja u gradu, turistički telefonski broj i internet…

"Prije devet mjeseci sam najavio projekat digitalizacije Turističke zajednice KS i novog digitalnog iskustva turista u KS i sada je taj projekat u finalnoj fazi. Također, u dogledno vrijeme ćemo imati potpunu analitiku po uzoru na sve svjetske metropole Barselonu, Beč, Zagreb... Svakako ovim će biti poznata i analitika šta to turisti posjećuju, u kojoj starasnoj dobi i to nam je apsolutno potrebno da znamo šta turistima treba i kako da nadogradimo turističku ponudu. Želimo da sve podatke imamo na jednom mjestu, kako bi mogli iskomunicirati i targetirati ono što u KS turisti treba da posjete.

Svakako jedan od značajnih projekata je i nabavka najsavremenijeg reciklomata. U narednih 15 dana prezentirat ćemo javnosti da smo nabavila tri najsavramenija reciklomata. Cilj nam je da sa nekim partnerima ostvarimo saradnju da kada građani ubace ambalažu da dobiju nešto zauzvrat. Bit će postavljeno na frekventim lokacijama, želimo da uvijek budemo lideri u nekim inovacijama.

Nedavno je Gradska uprava objavila da će raditi izgradnju City Walka. To će raditi zajedno sa Turističkom zajednicom Sarajevo, mi ćemo osigurati značajan dio sredstava. Siguran sam da ćemo sa gradonačelnicom Benjaminom Karić ostvariiti taj projekat i pokloniti ga građanima vrlo brzo.

Također, u gradu vidimo table sa natpisom "#sarajevo". To smo pozicionirali i napravili nova instagramična mjesta koja su za pola godine postala najpopularnija mjesta za slikanje. Šaljemo super sliku Sarajeva sa lokaliteta SCC i preko puta Predsjedništva i koliko god to bilo normalno u drugim zemljama, kod nas toga nije bilo", kazao je Magoda.

Foto: Nedim Grabovica

Ono što je svakako izazvalo veliku pažnju javnosti je gest Magode kada je odlučio štetu turistima iz Beograda nadoknadit iz svog džepa.

Skupštinske klupe

Naime, Beograđanima je Magoda nadoknadio štetu nastalu bušenjem guma na automobilu, te im je uplatio 950 KM vlastitog novca. Magoda je s oštećenim potpisao ugovor iz kojeg je vidljivo da je dao svoj novac.

"Ja sam preuzeo odgovornost jer vidim da nažalost institucije koje trebaju da preuzmu odgornost ne rade ništa. Nešto po tom pitanju treba da poduzme FUP, komesar federalni, ali i MUP KS koji trebaju da rješava ove probleme. Mi štitimo ugled Sarajeva, želimo da smo domaćini pravi i da se te stvari ne smiju dešavati. Želimo da animiramo insitucije da djeluju. Potrebno je to sistemski rješavati, trebamo da štitimo svu imovinu i da čuvamo istinske vrijednosti. Želim svim silama da prezentiram Sarajevo kao najljepše što mogu. Mislim da uspijevamo i ne dozvoljavamo da bilo kakava negativna konotacija doprije do ušiju turista. Najvažnije je da prezentiramo grad u najljepšem svjetlu onako kako Sarajevo zaslužuje", istakao je Magoda.

Na kraju razgovora za Raport, Magoda je kazao da se nalazi na kantonalnoj listi SDP-a.

"Za ove tri godine koliko radim na rukovodećim pozicijama uvidio sam da su mnoge promjene moguće kroz skupštinske klupe. Nekada je mnogo teško da ovo što mi radimo operativci i menadžeri jer neke naše sa terene možemo razvijati samo kroz skupštinske klupe. Preuzeo sam odgovornost da budem dio promjena. Kao što sam radio ovamo odgovorno, radit ću i kroz skupštinske klupe ukoliko mi to građani dozvole", zaključio je Kenan Magoda za Raport.