Vijesti

“Mahala Kalesija” spremna za smještaj porodica u Turskoj koje su ostale bez domova u zemljotresu

U turskom gradu Kahramanmaras koji se nalazi blizu Gaziantepa danas je završena montaža stambenih kontejnera.

U njima će privremeno biti smještene porodice koje su usljed razornog zemljotresa koji je Tursku zadesio 6. februara ostale bez svojih domova.

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”. To je učinjeno u znak zahvalnosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske.

Postavljena je i tabla s nazivom “Kalesiya Mahallesi”. Iznad naselja je i zastava Bosne i Hercegovine.

Stambeni kontejneri su izgrađeni u Kalesiji, sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija koji su se odrekli svojih mjesečnih paušala, privrednika, građana općine Kalesija, kao i drugih iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika i Mostara koji su dali svoj doprinos.

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku. To su Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

“Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske”, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Konvoj od sedam kamiona krenuo je iz Kalesije 17. marta.

Pored 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama, kao i namještaj, nalazilo se i osam montažnih kuća, kao i šatori, madraci, ćebad i prehrambeni paketi.

Oni su obezbijeđeni od Društva Crvenog križa BiH i CK Federacije BiH. Njihove delegacije su posjetile Hatay i Kahramanmaras, gdje je pomoć dostavljena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare