Vijesti

Mahir Dević se oglasio, aludira na Čamparu: Kanton Sarajevo sistemski generiše političku korupciju!

Skupštinski zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajeva oglasio se danas saopćenjem, kojeg prenosimo u cjelosti.

"Prema važećim Zakonima i propisima sve parlamentarne grupe se finansiraju iz budžeta.

U slučaju da zastupnik istupi iz kluba političke stranke ispred koje je imenovan, osim odveć prevelike plate od cirka 3.000 KM, iz budžeta Kantona Sarajevo mu bude lično uplaćeno još cirka 1.700 KM. S obzirom da važeći propisi predviđaju finansiranje parlamentarnih grupa, nezakonito je isplaćivati ta sredstva lično zastupnicima.

U vezi sa navedenim, najavljujem podnošenje inicijative isped Kluba SDA prema Komisiji za izbor i imenovanje da obustavi nezakonitu ličnu isplatu tih sredstava, a kako bi prestali na sistemski način generisati politička preletanja i političku korupciju.

Nemoralno je da zastupnici pored visokih plata, primaju još iznos od skoro dvije prosječne plate u FBIH samo zato što su napustili stranku ispred koje su izabrani.

U slučaju da samostalni zastupnici formiraju klub, onda bi morali otvoriti zajednički račun za eventualno finansiranje te parlamentarne grupe, a utrošak sredstva bi morali pravdati kako tijelima Skupštine, tako i samoj Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.