Ekonomija

Mahmuzić: Do kraja godine neće biti značajnog povećanja kamatnih stopa

Inflaciji se ne nazire kraj. Stoga je Evropska centralna banka objavila da će od ovog mjeseca podići ključne kamatne stope da bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših rata kredita. Kreditna zaduženost građana BiH kod komercijalnih banaka u martu ove godine iznosila je više od 10 milijardi maraka.

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić kaže da je puno razloga za brigu.

“Puno se toga dešava u svijetu na šta nažalost nemamo kontrolu. Ako govorimo direktno o povećanju kamatnih stopa i pitanju da li će to povećanje kamatnih stopa imati značajniji utjecaj na standard i život građana, trenutno za tako nešto nema razloga za zabrinutost. Do kraja godine, ukoliko dođe do povećanja kamata, to povećanje neće biti tako značajno niti će imati neki značajniji efekat na budžet građana.”

Naglašava da je povećanje izvjesno.

“Sve što de dešava u svijetu ima efekta i na dešavanja u BiH. Postoji jedan broj kredita koji su vezani za promjenjivu kamatnu stopu. Takvi krediti u startu su bili jeftiniji od kredita koji su imali fiksnu kamatnu stopu, međutim ako pogledamo na nekom šestomjesečnom nivou to povećanje je beznačajno. Neće se sve kamatne stope koje su promjenjive mijenjati, ovisno od politika banaka. Možemo govoriti o promjeni dijela referentne kamatne stope možda za određeni dio stambenih kredita ili kredita nenamjenskih koji su tek uzeti. Ali generalno različite banke će imati različitu politiku.”

Mahmuzić ističe da je vrlo teško govoriti šta uraditi.

“Sa sigurnošću možemo garantovati da do kraja godine povećanje, ukoliko se desi, neće biti značajno. Šta će biti nakon ove godine nažalost ne zavisi od nas. Svaki korisnik kredita mora donijeti odluku za sebe. Lično ne vjerujem da će ključne centralne banke posezati za tako drastičnim mjerama da će u kratkom roku dizati kamatne stope na neki nivo koji je bio prije desetak godina. Takvo značajno dizanje kamatnih stopa imalo bi vrlo negativan efekat na ekonomiju eurozone, na ekonomiju razvijenih zemalja svijeta. Neke informacije govore da će u narednih mjesec dana možda doći do stabilizacije inflacije i da bi čak prema kraju godine ta inflacija počela da se vraća u neke normalne tokove. Dakle neodrživ je ovaj nivo inflacije za privredu razvijenog svijeta.”

Navodi da niko u BiH nema nikakvu mogućnost u administriranju i određivanju nivoa kamatnih stopa.

“Kamatne stope u BiH se formiraju po principu tržišta. Međutim, ono što je dobro jeste da sredstva koja banke koriste u BiH nisu osjetljiva na promjenjive kamatne stope jer se radi o sredstvima koja su uglavnom iz BiH.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare