Vijesti

Majke Srebrenice pozvale OHR da napokon reaguje. “Prošla godina za nas je bila možda i najgora”

Majke Srebrenice pozvale OHR da konačno zaustavi negiranje genocida i vrijeđanje žrtava.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice, prvo u 2023. godini, održano je danas na Trgu slobode u Tuzli.  Punih 27 godina majke i žene Srebrenice traže istinu i pravdu. To je ujedno bila i današnja poruka iz Tuzle.

Majke Srebrenice: Umjesto da nas je danas više, nas je manje

“Prošla godina za nas je bila možda i najgora. Vjerovatno što je bila izborna. I sami možete primijetiti koliko nas je bilo pred izbore, a koliko danas. Umjesto da nas je danas više, nas je manje.

Iza nas su praznici koji uvijek donose tugu i bol. Ali i praznici kada na ulicama gledamo paravojne formacije. Kada čujemo ratnohuškačke poruke”, kazala je članica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović.

Ako je Ured visokog predstavnika (OHR) još uvijek u BiH, ako imamo visokog predstavnika, kako je poručila Begović, krajnje je vrijeme da nešto preduzmu.

“Neka zaustave minimiziranje zločina, negiranje genocida i vrijeđanje žrtava”, istakla je Begović.

Podršku majkama Srebrenice pružili su i predstavnici Evropske unije. Oni su prethodno o aktivnostima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), koje finansiraju, razgovarali s majkama. 

“Došao sam u Tuzlu da vidim na licu mjesta program, projekt i aktivnosti ICMP-a koji podržava EU.

“Nije sve završeno”

Htio sam se lično uvjeriti da li sve to ima smisla i vidim da ima. Mnogo sam zadovoljan radom ICMP-a. Možda sam još više zadovoljan činjenicom da žene iz udruženja sa kojima sam razgovarao imaju povjerenja u ICMP.

Znači nam to mnogo da i dalje pružamo finansijsku podršku. Nismo sami, zajedno sa Švedskom. Sigurno je da ćemo u budućnosti nastaviti posao. Nije sve završeno”, kaže šef odsjeka za kooperaciju Evropske unije u BiH Karel Lizerot.

Smatra da u BiH, nažalost, još nema dovoljno volje da se ove aktivnosti finansiraju iz vlastitih izvora nego to mora raditi međunarodna zajednica. 

Mirno okupljanje u Tuzli okončano je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare