Sport

Manchester United na prodaju, već se zna pobjednik

Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo je u svom trećem danu kada je Manchester United objavio da njegovi američki vlasnici istražuju opciju koju su dugo odbijali čak i razmotriti.

To je potencijalna prodaju slavnog engleskog nogometnog kluba.

Svakim danom od tog jutra u novembru vrtlog nagađanja o tome ko bi mogao kupiti United, jedan od najpopularnijih i najvrednijih sportskih klubova na svijetu, sve više raste.

Manchester United: Detalji ponude iz Katara

Britanski milijarder Jin Ratcliffe brzo je potvrdio da planira licitirati. Jedan američki investicijski fond također se javio. Izvještaji o ponudi iz Saudijske Arabije doveli su do skoka vrijednosti kluba.

No, detalji prve službene ponude su se pojavili iz Katara. Sedmicama se pričalo da Katar ima investitore zainteresirane za dodavanje Uniteda u sve širi sportski portfelj ove bogate države.

I baš tako, krenula je borba za budućnost kluba, prenosi New York Times.

Službena vijest o konkretnom katarskom interesu stigla je u saopćenju u petak navečer. Ponuda u gotovom novcu — navodno vrijedna čak 6 milijardi dolara — stigla je od šeika Jassima bin Hamada al-Thanija.

Moć malo poznatog člana kraljevske porodice leži najviše u mjestu predsjednika velike katarske banke i utjecaju njegovog oca, koji je 18 godina služio kao premijer.

Izjava šeika Jassima ponudila je populizam, ili barem ono što je zvučalo kao vizija zaljevskog milijardera o tome.

Glazerovi nisu omiljeni

Obećavajući da će ulagati u Unitedov stadion i njegove takmičarske ekipe bez gomilanja dugova, njegova se istup u pet tačaka čini osmišljen upravo tako da pridobije podršku svih koji želi vidjeti leđa Glazerovima, američkoj porodici koja kontrolira diva iz engleske Premier lige gotovo dvije decenije.

Njegov javni nastup iznenadio je ostale ponuđače. Raine, investicijska banka koja vodi prodaju, zamolila je potencijalne kupce da ograniče bilo kakve javne objave. Možda kako bi privukli što više ponuda ili barem kako bi izbjegli da se prestraše drugi potencijalni kupci.

Ipak, ponuda iz Katara je brzo navela drugog ponuđača, Jima Ratcliffea, britanskog petrohemijskog milijardera sa sjedištem u Monte Carlu, da prvo privatno, a zatim i javno potvrdi da je dao ponudu za kupovinu 69 posto Uniteda. Upravo toliki udio posjeduju Glazerovi.

I naglašeno je ponudio navijačima Uniteda “englesku” alternativu na ponudu iz Azije. Rođen u Manchesteru i navijač Uniteda, Ratcliffe je obećao vratiti “Manchester natrag u Manchester United”.

Obećao je “oživjeti klub koji nije vezan za strane interese, već za svoju ponosnu historiju i korijene na sjeverozapadu Engleske”.

Konkurentske ponude odmah su podijelile bazu navijača Uniteda. Mnogi fanovi iz inozemstva otvoreno žude da duboki džepovi Katara učine za United ono što su milijarde dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata učinile za komšijski City.

Sportski integritet

Čini se da taj osjećaj ne dijeli većina navijača koji dolaze na utakmice. Zabrinutost su izrazile navijačke grupe u Engleskoj, od situacije s ljudskim pravima do sportskog integriteta.

Ovo drugo bi se moglo pokazati većom preprekom, jer Sheikh Jassim i Ratcliffe mogu očekivati da će se suočiti s nadzorom prema pravilima koje je postavilo upravno tijelo evropskog nogometa, UEFA.

Naime, UEFA zabranjuje klubovima s istim vlasnikom da igraju u vrhunskim kontinentalnim takmičenjima poput Lige prvaka.

Ratcliffe već posjeduje OGC Nice, koji igra u najvišoj francuskoj ligi.

I šeik Jassim suočit će se s izazovom da dokaže da su njegovi interesi drugačiji od interesa katarske vlasničke grupe koja vodi vječitog kandidata za titulu u Ligi prvaka, francuski Paris Saint Germain.

Bliske veze Jassimovog oca s državnim vodstvom Katara već su izazvale pitanje da li je ponuda njegovog sina za Unitedom samo privatna investicija.

Sporni ugovor iz 2005.

No, jedna stvar od koje bi sve ponude – javne, tajne ili one tek dolaze – mogle imati koristi je gotovo univerzalni dogovor među navijačima Uniteda da klub više ne bi trebali voditi nepopularni Glazeri.

Amerikanci su kupili klub u spornom ugovoru 2005. godine. Naime, većina kupoprodajne cijene “crpljena” je upravo iz kluba. To znači da je United potrošio stotine miliona dolara da bude vlasništvo porodice.

Taj je dogovor, iako je razbjesnio navijače, bio je veoma isplativ za Glazerove. Kroz naknade i isplate dividendi, oni su već osigurali povrat daleko veći od svog početnog direktnog ulaganja (djelić od tadašnje kupoprodajne cijene od otprilike 1,4 milijarde dolara).

Vrijednost kluba vrtoglavo je porasla. Mediji sugeriraju da porodica sada traži čak 7 milijardi dolara da se rastane s njim.

Ta će cijena znatno suziti krug potencijalnih vlasnika. Najmanje jedan potencijalni kupac rekao je The New York Timesu da je sve što blizu te brojke “ludilo”.

Kaže je da je njegova grupa odustala jer vjeruje da United, koji još ima dug od gotovo 600 miliona dolara, ne vrijedi više više od 3 milijarde funti (3,6 milijardi dolara).

Ipak, Raine je Unitedov partner koja ima rezultate u pronalaženju kupaca spremnih platiti cijene iznad tržišnih. Tako da se pobjednik ove moguće transakcije već nazire.

Manchester United će biti prodat samo po cijeni koju su Glazeri spremni prihvatiti…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare