Sport

Manje od mjesec do utakmica! Hoće li Petev pozvati Hotića, Dedića, Sarića…

Za manje od mjesec dana Bosna i Hercegovina igra nove utakmice. Krajem marta u Zenici igramo prijateljske mečeve protiv Gruzije i Luksemburga.

Petevu će ovo biti posljednja prilika za uigravanja i probe prije Lige Nacija koja počinje u junu, kada u deset dana igramo četiri utakmice – dva puta protiv Finske i jednom protiv Crne Gore i Rumunije. Gruzija i Luksemburg gostuju nam u FIFA terminu, pa se selektoru moraju odazvati svi pozvani igrači, piše reprezentacija.ba.

“BiH ima igrače, ali za veće rezultate moraju stvoriti tim” poručio je nedavno hrvatski selektor Zlatko Dalić, a sigurno se i sam Petev slaže kako će mu za dobre rezultate trebati igrači koji osjećaju veću odgovornost i ljubav prema reprezentaciji BiH, svojim saigračima, navijačima, državi nego prema kafanama i provodu.

“Imamo puno alibi igrača. Vođe se prepoznaju na terenu, a ne po Facebooku ili Instagramu.” prepoznao je dobro trener Rusmir Cviko nakon “ključnog” poraza od Finske u prošlim kvalifikacijama.

Osim discipline i sinergije u timu, Petevu će dobro doći i svako raspoloživo pojačanje koje objektivno može povećati kvalitet naše reprezentacije na određenim pozicijama.

Bosna i Hercegovina je najdeficitarnija na krilnim pozicijama, pa selektora sigurno raduje odlična sezona krilnog napadača Dine Hotića koji odlično igra u Belgiji za Cercle Brugge. Hotić ima 10 asistencija ove sezone i nebrojeno puta se našao u zvaničnim izborima za tim kola Belgije.

Petev za te pozicije ima šta da vidi i u Austriji. Naš mladi Zmaj Amar Dedić sjajno igra na poziciji beka za Wolfsberger, a posebno je zanimljivo što se radi o igraču koji je izuzetno opasan i u ofanzivnim zadacima pa povremeno postiže i golove iz igre. Prošao je školu Red Bull Salzburga iz kojeg je posuđen u Wolfsberger. Na bekovskim pozicijama Red Bull Salzburg napravio je još jednog dobrog igrača – a to je danas desni bek Sturm Graza Jusuf Gazibegović. Gazibegović je nosio dres U21 BiH, a zbog korone, te infekcije noge dva puta je otkazao poziv selektora Peteva. Obojica su “odlično školovani” bekovi, sa sasvim solidnim fizičkim predispozicijama. O kvaliteti austrijske lige koja prodaje igrače u lige petice više ne treba ni trošiti riječi.

Selektora će obradovati sigurno ako Luka Menalo napokon dobije normalan status i minutažu u Dinamu. Nakon odličnih sezona u Olimpiji i Rijeci, Menalo je sa Dinamom potpisao petogodišnji ugovor. Svugdje us vijetu fudbala to je dokaz da ga klub vidi kao zalog za budućnost, nopremješten je na klupu – i to je čak jedini igrač iz prvog rostera Dinama koji praktično nema ni minute u HNL-u. Petev prati i Harisa Duljevića koji se “vraća u život” u njemačkoj Hansi Rostock. No nakon dobrog starta, u posljednja dva meča Duljević je odigrao po posljednjih 25-ak minuta utakmice.

Reprezentacija BiH je izgledala uspavano u prošlim kvalifikacijama kada je na terenu bila bez Amera Gojaka i Sanjina Prcića. Bilo bi odlično ako će Gojak nastaviti sa dobrom minutažom u Dinamu kako bi bio u top formi za utakmice reprezentacije, ali Prcić u Strasbourgu u kojem je zabetoniran u prvih 11 i ima odličnu sezonu u Francuskoj – gdje se bori za Ligu Šampiona.

U veznom redu svježinu bi možda mogao donijeti još jedan igrač, kojeg je Petev već pozivao, ali se nakon toga povrijedio. Dario Sarić igra za Ascoli u Seriji B, te bi sa svojom okretnosti i agresivnosti u igri mogao biti upravo ono što često nedostaje u igri sredine naše reprezentacije, kada se izuzev Gojaka, gotovo niko ne odlučuje za kreativnost i agresivniju igru.

Reprezentacija BiH već godinu i pol čeka povratak svog standardnog defanzivca Ermina Bičakčića. Stoper Hoffenheima nedavno je najavio kako je blizu povratka na teren nakon teške povrede, a vrati li se Ermin u punu formu do juna, biće to veliko pojačanje za naš tim.

Povratnik u reprezentaciju mogao bi biti i Milan Đurić. Iako ove sezone sa ukupno tri gola nema sjajnu statistiku, što i ne čudi s obzirom na kvalitet njegovog tima u Seriji A, vječita “amajlija” reprezentacije BiH uvijek je rado viđen igrač na spisku ako se pitaju navijači.

Koga god da Petev pozove nadamo se da će reprezentacija ponovo imati onu energiju koju je imala u većini utakmica do te sporne Finske u Zenici, ali i da će selektor imati hrabrosti u reprezentaciji držati samo one igrače koji tu reprezentaciju vole koliko je vole i sami navijači.

Petev je tokom kvalifikacija imao podršku igrača, no očigledno je dovoljno da samo jedan od njih skrene sa puta, da se uzdrma cijeli tim. Takve se greške mogu oprostiti, ali samo jednom.