Svijet

Mapa New York Timesa: Hrvatska ima najjači porast broja novozaraženih u Evropi

Mada se čini kako se u nekim zemljama pandemija koronavirusa smiruje, broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikad te se svakodnevno prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva zaraze.

New York Times (NYT) objavio je ažuriranu svjetsku kartu koronavirusa na stranici portala NYT na kojoj je Hrvatska jedina zemlja u Evropi označena jarko crvenom bojom.

Razlog zašto je Hrvatska tako jarko istaknuta jest taj da ova specifična interaktivna karta prikazuje pojavu žarišta, odnosno porast broja novih slučajeva. One zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su u plavu boju (Velika Britanija, Poljska i Grčka), a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan i nepromijenjeno u svijetlu oker boju (Rusija, Francuska, Italija itd.). One države u kojima je zabilježen porast slučajeva koronavirusa su narandžaste ili crvene; ovisno o jačini rasta – svjetlije narandžasta govori o slabom porastu novozaraženih, tamnija narančasta o srednjem, a crvena o značajnom, prenosi Index.hr.

Dakle, Hrvatska je crvena u cijeloj Evropi jer su trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od Hrvatske umjerenije boje; one su svjetlije narandžaste. To ne znači da su najgori po broju slučajeva ili da su najrizičnija zemlja u Evropi, to samo govori o tome da su vrlo brzo skočili s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

Ova karta, dakle, ne prati ukupan broj slučajeva nego naprosto porast novih slučajeva. Hrvatska je tako jedna od zemalja u Evropi s najmanjim brojem zaraženih, no u postotnom smislu posljednjih dana bilježi velik rast novih slučajeva. Jarko crvena Hrvatska je u ovom slučaju rezultat statistike i načina izračuna te ne govori o tome da je ova zemlja postali značajno žarište u svjetskim okvirima nego da je imala nagli rast broja zaraženih, prenosi Index.hr.

New York Times piše da je o porastu novih slučajeva u posljednje dvije sedmice izvijestilo gotovo dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad. 17. juna zabilježeno je više novih slučajeva u jednom danu širom svijeta nego ikada do sada – čak 166.099.

Ovakva visoka brojka novozaraženih rezultat je žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom Istoku.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare