Sport

Marca: Modrić odlazi, ali njegova desetka mora visjeti s vrha Bernabeua

Luka Modrić (37) sjajnom partijom vodio je sinoć Real do rekordne pobjede kod Barcelone (4:0), kojom je na uzvratu polufinala Kupa kralja debelo nadoknadio poraz (0:1) na svom terenu iz prve utakmice. Tako je izborio finale protiv Osasune. Među salvama hvalospjeva Modriću u španskim medijima ističe se komentar Marce pod naslovom "Morate pronaći mjesto pod svodom novog Bernabeua za Modrićev dres".

Jesus Mata u najčitanijem sportskom dnevniku u toj državi piše: "Novo Modrićevo remek-djelo, ovaj put na Camp Nouu. Da, na mjestu na kojem su predviđali penzionisanje igrača koji se 'ne pojavljuje na velikim utakmicama' i koji 'više ne može biti dugo na terenu'. Modrić je već ko zna koji put s lakoćom otpuhao te prigovore. Da, slažemo se da s 37 godina više ne može igrati 50 utakmica po sezoni i da mu se bliži kraj."

"To je gruba realnost koju odbijamo prihvatiti kada gledamo kako caruje terenom, kao što je radio protiv Barcelone. I kada više ne bude ovdje, tek ćemo onda shvatiti koliko je vrijedio. Ali, trebamo li doista čekati da se Modrić penzioniše kako bismo mu priznali da je jedan od najboljih veznjaka u historiji? Ne, jer genijalac iz Zadra je čvrsto upisao svoje ime u Realovoj najboljoj ekipi svih vremena."

"Vjerovatno u junu više neće biti u Realu. On želi ostati, ali o tome odlučuje vrh kluba. No, kako god ova priča završi, Real naprosto mora povući Modrićevu desetku i objesiti njegov dres na najviše mjesto novog Santiago Bernabeua, kako niko ne bi zaboravio koliko vrijedi kada se talentu dodaju strast i žrtva. Nebitno je je li Modrić pri tome na terenu 90, 60 ili 30 minuta."

"Zato što, kako nas je lijepo naučio dragi Pau Gasol dok je sa suzama u očima gledao kako Lakersi dižu njegov broj 16 na krov Staplesa, najvažnije nije koliko zarađuješ na terenu, nego kako to radiš i kakvu pri tome šalješ poruku ljudima. A nema bolje poruke od one koju Luka šalje ljubiteljima ovog sporta. Bez obzira na boju dresa koju nose."