Vijesti

Marić: Otkud Dodiku iznenadna hrabrost da napadne Vučića?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je sa posljednjeg susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašao kao gubitnik, ali je iz svojih brojnih poraza bar naučio da poraz prikaže kao pobjedu, ocijenila je u razgoovru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Naime, Vučić na posljednjem sastanku njih dvojice u srijedu u Beogradu mije prihvatio Dodikov prijedlog da razgovore o statusu Kosova poveže sa statusom Republike Srpske, rekavši da je “stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, te da je "potrebno sve uraditi da se poštuje dejtonski mir i očuva integritet RS u BiH".

Marić kaže da bi se odnos Dodika i Vučića mogao okarakterisati kao kompliciran.

"Njih dvojica blisko surađuju i to ne zato što se vole i cijene već zato što jedan drugog trebaju. O mnogim stvarima oni se dogovaraju iza zatvorenih vrata, ustvari, to nisu dogovori jer se pretežno radi o tome da Vučić Dodiku daje smjernice za daljnje djelovanje. Svaki put kada takve susrete organiziraju pod svjetlima reflektora jasno je da se radi o predstavi za građane", rekla je Marić.

Navodi da su različiti motivi tih njihovih igrokaza.

"Nekad im je cilj da prikriju druge teme kojima se javnost bavi, a koje nisu dobre za jednog ili za drugog. Nekada bi se Dodik suprotstavio Vučiću, ali je i to bio unaprijed dogovoreni nesklad po kojem Dodik podiže tenzije kako bi Vučić smirivanjem Dodika sebe predstavio mirotvorcem i faktorom stabilnosti na Balkanu", kazala je.

Naglasila je da poigravanjem sa Republikom Srpskom Vučić pokušava zauzeti bolju pregovaračku poziciju "u neminovnom procesu priznanja nezavisnosti Kosova".

"Bilo je par situacija u kojima je Dodik zaista bio neposlušan, ali ga je Vučić brzo i efikasno vraćao na njegovo mjesto uz obaveznu degradaciju nakon koje se Dodik morao još više truditi oko Vučićeve naklonosti. Da postoje problemi u odnosima njih dvojice moglo se pretpostaviti nakon što je Vučić imao zvanični sastanak s Branislavnom Borenovićem, predsjednikom PDP-a koji je razglašen na sva zvona. Sastajao se Vučić i ranije sa predsjednicima drugih stranaka iz RS-a ali se o tome skromno izvještavalo u medijima. Možda je Vučić time Dodiku želio poslati poruku da nije nezamjenjiv", ocijenila je Marić.

Međutim, smatra da je ovaj najnoviji napad Dodika na Vučića malo drugačiji od ranijih, koji su više bili rezultat nepromišljenosti nego plana.

"Ovaj put se ne radi o ishitrenoj odluci već planskoj provokaciji i oštrom i izričitom zahtjevu upućenom Vučiću. Stoga se nameće pitanje otkud Dodiku ta iznenadna hrabrost. Možda je u međuvremenu radio na sebi ili je našao mentora jačeg od Vučića, ali je zaboravio da je Vučić ipak jači politički igrač od njega. Vučić je to pokazao i na susretu delegacija Srbije i Republike Srpske u Beogradu. Dodik je kod Vučića došao sa zahtjevom da Srbija na isti način tretira Kosovo i RS, ali ga je Vučić hladno odbio i ponovio svoje ranije stavove da Srbija apsolutno poštuje Dejtonski mirovni sporazum te da su očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Vučić mu je time jasno pokazao da nema namjeru da zbog njega kvari svoje odnose sa Zapadom. Dodik je i ovaj put izašao kao gubitnik, ali je iz svojih brojnih poraza bar naučio da poraz prikaže kao pobjedu. Vučić mu je u tome pomogao pa su obojica izašli kao pobjednici i spasitelji svih Srba. Dovoljno dugo su oni na političkoj sceni pa znaju da nema tog sukoba koji građani neće zaboraviti ukoliko im zaprijetiš neprijateljem pa makar se radilo i o imaginarnom neprijatelju. I ovaj put se radilo o situaciji „tresla se gora, rodio se miš“ tj. dva miša koja svojim građanima objašnjavaju da su Srbiju i Republiku Srpsku spasili od rata, ali ne kažu ko im je, kada i zašto objavio rat", rekla je ona.

Da li se ovdje radi o insceniranom ili stvarnom sukobu Dodika i Vučića, mogli bismo vidjeti najkasnije na izborima.

"Ukoliko Vučić Dodiku pruži isključivu podršku to će značiti da je sukob dogovoren, ali ukoliko ovaj put bude želio ostati neutralan i Srbima u BiH prepustiti njihovu izbornu odluku, to će biti jasna poruka Dodiku da sljedeći put dobro razmisli prije nego se suprotstavi igraču jačem od sebe", zaključila je Marić u razgovoru za Fenu.