Zuckerberg poslao mail svim uposlenicima Mete i obavijestio ih o otkazima
IT

Mark Zuckerberg napravio najveći rez u historiji Facebooka: Pogriješio sam, žao mi je

Mark Zuckerberg vlasnik Mete, koja je vlasnica Facebooka i Instagrama, otkrila je da je 13 posto njene radne snage otpušteno.

Kompanija je objavila da će smanjiti svoju globalnu radnu snagu za više od 11.000 zaposlenih. To je u sklopu šire promjene poslovanja čiji je cilj drastično smanjenje troškova, prenosi Sky.

Meta osoblju je bilo rečeno šta im se događa pojedinačno putem e-pošte.

Oni koji su pogođeni u SAD bi dobili najmanje šest sedmica plaće kao kompenzaciju, plus još dvije sedmice za svaku odsluženu godinu.

Aranžmani bi bili slični i drugdje, rekla je kompanija. Iako je nejasno da li je to utjecalo na bilo koja radna mjesta u Velikoj Britaniji.
Meta ima svoje evropsko sjedište u Irskoj.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je osoblju u internoj e-poruci u kojoj je objasnio promjene da želi “da preuzme odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovdje”.

Priznao je da su njegovi planovi za rast bili previše optimistični, te je rekao “pogriješio sam” kada je opisivao kako se Meta kladio na nastavak velike potražnje za e-trgovinom nakon najgore pandemije COVID-a.

“Na početku pandemije svijet se ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja”, navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

“Nažalost, ovo se nije odigralo onako kako sam očekivao. Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihod bude puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to”, navodi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare