Vijesti

Marš od Dračevica do Podveležja u čast stradalih “zlatnih ljiljana”

U organizaciji Udruženja “Zlatni ljiljani” Hercegovačko-neretvanskog kantona, Saveza ratnih vojnih invalida HNK-a, Jedinstvene organizacije boraca, Unije veterana te organizacija porodica šehida i palih boraca, organizovan je tradicionalni, 18. po redu marš od Mostara do Podveležja, u čast petorice “zlatnih ljiljana” koje su uhvatili, mučili i ubijali pripadnici srpskih snaga na području Podveležja 1995. godine.

Ramiz Džiho, Halil Ćorić, Nurif Dedić, Amel Vejzović i Elvedin Omanović uhvaćeni su tokom diverzije te ubijeni u augustu 1995. pred kraj rata u Bosni i Hercegovini. U znak sjećanja na njih, organizacije proistakle iz Armije RBiH već osamnaest godina organizuju marš od Dračevica do mjesta gdje su pronađeni posmrtni ostaci njih petorice.

“Ovo je memorijalni pohod koji održavamo svake godine kako bismo obilježili godišnju stradanja naših suboraca, zlatnih ljiljana. Oni su prije nego što su ubijeni izvršavali zadatke u neprijateljskoj teritoriji. Marš je dugačak oko dvanaest kilometara i dijelom ide asfaltnim putem ka Podveležju. Tu je dosta djece i mladih, a naš cilj je da te generacije uče i pamte o odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zadovoljni smo odzivom”, rekao je Mirsad Husnić, vođa marša.

Tokom dana na spomen-obilježju u Kružnju će ovim povodom biti održan prigodan program, a delegacije i članovi porodica će posjetiti vječna počivališta stradalih. Na maršu učestvuje više od 200 učesnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare