Svijet

Masakr u Nici: Tužilaštvo traži od dvije do 15 godina zatvora

Masakr u Nici imat će ishod na sudu. Optužba je zatražila između dvije i 15 godina zatvora protiv osmero optuženika.

Tvrdi da su to “karike” u različitim nivoima “lanca” koji su pridonijeli napadu u kojem je 86 ljudi umrlo na Engleskom šetalištu 14. jula 2016. godine.

Atentat u Nici: Stravičan napad

Državno protuterorističko tužilaštvo (Pnat) zatražilo je 15 godina zatvora za trojicu glavnih optuženika.

Oni se terete za “terorističko zločinačko udruživanje”. Ipak, zatražilo oje d suda da ne zadrži kvalifikaciju “terorista” za jednog od njih, Ramzi Arefa.

On “je osigurao oružje kojim se koristio terorista” za volanom svog kamiona. Međutim, ali nije znao da je on “radikaliziran”.

Trojica optuženih – Ramzi Arefa, Chokri Chafroud i Mohamed Ghraieb – bili su gonjeni po optužbi za udruživanje u terorističku organizaciju.

U napadu na dan francuskog nacionalnog praznika ubijeno je 86 ljudi. Od toga 15 djece i mladih. Ranjenih je bilo više od 450, prenosi HRT.

Bio je to drugi najsmrtonosniji teroristički napad počinjen na francuskom tlu nakon 13. novembra 2015. u Parizu.

Napadaču presudila policija

Počinitelja napada Mohameda Lahouaiej-Bouhlela, 31-godišnjeg Tunižanina, koji je sjedio za upravljačem kamiona od 19 tona i njime se zaletio u mnoštvo okupljeno kako bi pratilo vatromet i koncerte organizirane za proslavu Dana francuske republike, ubila je policija.

Kako je počinitelj ubijen, suci specijalnog suda ispitivali su odgovornost sedmorice muškaraca i jedne žene, u dobi od 27 do 48 godina.

Riječ je o osobama iz njegova kruga ili posrednicima za koje se pretpostavlja da su sudjelovali u trgovini oružjem za Lahouaiej-Bouhlela.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare